Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спиновање против новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2014.

Извор: Фонет

Спиновање против новинарства

Истраживања показују да је између 60 и 75 одсто садржаја медија у региону чист и неприкривени резултат рада агенција за односе са јавношћу (ПР), речено је данас у јавној дискусији "Спиновање против одговорног новинарства".

Професор Факултета политичких наука Веселин Кљајић је изјавио да је спиновање ПР деловање према медијима, чији су циљеви преусмеравање пажње са важних проблема на неважне, навикавање на непопуларне мере, буђење емоција ради смањења рационалног расуђивања...

Као узроке великог ПР присуства у медијима, Кљајић је навео "економски цунами праћен дигиталном олујом, који је новинаре довео у изузетно тежак пoложај", појачани притисак издавача, оглашивача и политичара, нетранспарентност власништва медија.

Готово да нема медија који није подлежан спину. Истраживања показују да су новинари образованији од ПР-оваца, али медији ипак доживљавају терор ПР, рекао је Кљајић.

Уз констатацију да су се медији претворили у "поштанске сандучиће у које свако убацује шта хоће", Кљајић је оценио да су једини одговор едукација, професионализација, успостављање јасних правила игре и етички кодекс.

Говорећи о "моћи ПР", директор агенције П.Р.А. Предраг Вујовић је изјавио да су двојица најутицајнијих људи у Србији, премијер Ивица Дачић и потпредседник владе Александар Вучић, донедавно били портпароли својих партија.

Они сваког дана у раду користе ПР, рекао је Вујовић, уз тврдњу да спин не мора бити негативан, на пример у ситуацијама када се истиче позитивна страна неке теме.

Медији морају бити професионални да би зауставили негативне стране спиновања, оценио је Вујовић.

Извршни директор у недељнику НИН Небојша Спаић је изјавио да је етика једина одбрана новинарске професије од негативног утицаја ПР.

Говорећи о "разним врстама манипулације", Спаић је рекао да је у јавности створен утисак да је решено убиство новинара Славка Ћурувије, мада оптужница још није подигнута, нити је доказана одговорност осумјичених.

Направљен је велики корак, али је случај далеко од решења, изјавио је Спаић.

Према његовим речима, није проблем у спиновању, већ у медијима, који најчешће ни не покушавају да му се одупру.

Решење је у подстицању новинарског професионализма, а то је тешко, оценио је Спаић.

Заменик главног уредника Курира Игор Ћузовић је изјавио да се дешава да његов лист подржава спин, јер редакција "има исти интерес као онај који спинује".

Одговорни новинар препознаје спин и користи га за нешто ваљано. Спин је убитачно оруџе, које се може користити за праву ствар, али и за изазивање катастрофе, рекао је Чузовић.

Он је изјавио да Курир користи "надградњу стварности" и крши новинарску етику, ако је то услов да се спасе нечији живот.

Уколико тиме спасавамо живот, нећемо оклевати да изазовемо најстрашније емоције код читалаца, како би сакупило што више новца за лечење неког детета, рекао је Чузовић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси