Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полиција уклањала доказе после Ћурувијиног убиства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2014.

Извор: Наше новине

Полиција уклањала доказе после Ћурувијиног убиства

Када смо почели да радимо на случају, прво смо уочили да су материјални докази уклоњени или уништени. Надам се да је нова истрага прикупила неке доказе јер базирати оптужницу само на исказу сведока јесте ризично у нашем законодавству, каже Драган Карлеуша, бивши заменик начелника УБПОК-а.

Истрага коју су спровели надлежни органи непосредно после убиства новинара Славка Ћурувије послужила је заправо само да се уклоне, униште или сакрију материјални докази који би евентуално упутили на извршиоца злочина, сазнају Наше новине.

Политика утицала на истрагу

- Никоме тада није било у интересу да убиство буде расветљено. Увелико се причало да иза свега стоји државни врх, тачније Мирјана Марковић, која се осветила Ћурувији јер је сматрала да је изневерио њихово пријатељство. Под таквим политичким околностима, истрага МУП-а била је класична фарса, па је, уместо да се открију докази, заправо служила да они буду уклоњени и уништени - каже извор Наших, пензионисани радник служби безбедности.

Он објашњава и да је ДБ имао своје људе у свим структурама тадашњег система, нарочито у МУП-у, и да није било тешко организовати опструкцију истраге и заташкавање истине.

Колико је истрага лоше рађена, потврђује и чињеница да је Бранка Прпа, невенчана супруга Славка Ћурувије и једини очевидац злочина, позвана да да исказ тек 19 месеци после убиства, односно, после свргавања режима Слободана
Милошевића, када се озбиљније и почело радити на овом случају.

Главни сведок није саслушан

Та сазнања потврђује и некадашњи заменик начелника Управе за борбу против организованог криминала МУП-а Србије Драган Карлеуша, који је директно учествовао у расветљавању злочина.

Он појашњава да је по нашем кривичном закону материјални доказ најбитнија ствар и да се њиховим уклањањем драстично смањује вероватноћа да окривљени буде оптужен за неки злочин.

- Оперативним радом тада смо дошли до података који се и сада користе.Откривена су и имена оних за које се сумња да су учествовали у убиствуЋурувије, али нисмо имали доказе којима би то поткрепили - каже Карлеуша, који додаје да се нада да је најновија истрага дошла до одређених материјалних доказа, али да ћемо то видети тек током суђења.

- Базирати оптужницу само на исказу сведока, а без материјалних доказа по нашем кривичном законику јесте тешко доказиво - каже Карлеуша и додаје да је у таквим ситуацијама потребно пуно сведока чији искази не смеју да имају ниједну фалинку -истакао је Карлеуша.

Саслушање у понедељак

Како Наше новине сазнају, Радомир Марковић биће у понедељак саслушан о убиствуСлавка Ћурувије пред замеником тужиоца за организовани криминал Миленком Мандићем, потврдио је Марковићев адвокат Владимир Маринков.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси