Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Србији све зависи од политичке воље појединца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2014.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

У Србији све зависи од политичке воље појединца

Колико год покушавала да контролишем осећања, мислећи да је време ипак учинило своје, на вест о хапшењу убица мог тате реаговала сам веома емотивно. Као и мој брат и мајка. Вратили смо се у време његовог убиства. Са друге, рационалне стране, која покушава да ситуацију сагледа објективно, попут сваког грађанина ове земље, ово јесте велики помак у истрази, који не може и не треба да се порекне - каже у разговору за Данас глумица Јелена Ћурувија одговарајући на питање како је реаговала на вест о хапшењу осумњичених за убиство њеног оца Славка Ћурувије.

 

Многи сматрају да је то велики успех ове владе. Зашто то нису учиниле претходне?

- То је био задатак сваке власти до сада, па и ове, и у том смислу нема места величању ове владе зато што је она то урадила. То је, просто, била њихова дужност. Страшно је што сви годинама зависимо од неке политичке воље и мотива једног или два човека у власти за решавање разних злочина.

Да ли вас је изненадило то што је сведок у разоткривању убица вашег оца Милорад Улемек Легија, и то што је баш сад одлучио да проговори, након скоро 15 година од убиства?

- Не желим пребрзо да улазим у неке закључке, не знам који су његови мотиви. Оно што очекујем од људи који се буду бавили истрагом је да све доказе и изјаве сведока проуче врло озбиљно и дају све од себе да дођу до истине. Истина је најбитнија.

Водећи људи у држави заслужни за откривање осумњичених за убиство вашег оца такође су били на власти у време његовог убиства?

- Александар Вучић је био министар информисања, Ивица Дачић портпарол СПС-а, а Томислав Николић потпредседник Владе Србије. Не желим да се бавим њиховим мотивима, мислим да они то и не заслужују, али ме занима њихов осећај одговорности у овом случају. Такође, битно је подсетити на околности које су претходиле убиству мог оца, односно на прогон који је преживљавао месецима пре тога.

Мислите на дужи временски след?

- Почетком октобра 1998. донета је уредба о посебним мерама у условима претњи НАТО-а. Пар дана касније министар за информисање је упозорио неколико новина да ће бити забрањене ако наставе да пишу као и до тада. Прво је забрањен Дневни телеграф, па недељник Европљанин због објављеног јавног писма „Шта је следеће Милошевићу“, у коме се Александар Тијанић и тата обраћају председнику Милошевићу, указујући му како је уништио Србију, али нудећи му и начине на које може да је спаси. Дан касније је, по хитном поступку, усвојен чувени Закон о информисању. Европљанин је, супротно свим законима, ретроактивно тужен. Пресудом је требало у року од 24 сата исплатити држави 2.400.000 динара. Уследила је заплена имовине и то не само редакцијске, већ су ушли и у стан тадашњег директора Европљанина, који је имао малу бебу, и почели су да му одузимају приватну имовину. Онда је уследила тужба за ДТ због објављивања песнице, симбола Отпора, на насловној страни. Уследила је забрана штампања новина у Србији. Штампане су у Црној Гори, одузимали су их на царини, колпортерима су их отимали на улици. Тата је био осуђен, са своја два новинара, на казну затвора. Њих двојица су је одлежали, а тата је ликвидиран, после вишемесечног прогона...

Све похвале за откривање и хапшење убица тренутно убира први потпредседник владе. Да ли се придружујете томе?

- То је једна вешта и врло суптилна манипулација. Прошлост се заборавља. Николићева изјава „Није ми жао што је Славко Ћурувија убијен“, или недавна „Ја сам само спроводио политику своје странке“. Па, ваљда си прво човек и мислеће биће? Тадашњи политички актери који су својим деловањем и изјавама подржавали и учествовали у прогону морају сада да се изјасне о томе и да се суоче са својом прошлошћу. То је био атак на новинарску професију и слободу медија. Сада им се пружа шанса да покажу да су прво као људи, па онда као политичари, способни и спремни да прихвате одговорност за сопствена дела.

Раде Марковић је био извршилац

Верујете ли да је бивши шеф ДБ Радомир Марковић заиста налогодавац убиства вашег оца, или је то, како многи сматрају, супруга Слободана Милошевића, Мира Марковић?

- Лично, као и 99 одсто људи, не верујем да је Марковић непосредни налогодавац. Он је био извршитељ свега што је брачни пар (Милошевић) одлучивао да уради. Посебно, знајући за сукоб мог оца са Миром Марковић, логично се долази до закључка ко је налогодавац. Али, опет кажем, све је у истражним органима и желим да верујем да ће људи који буду радили на случају дати све од себе да дођу до истине.

Фондација за подршку новинарима

- Јелена Ћурувија ради на оснивању Фондације „Славко Ћурувија“. „Фокусираћемо се на подршку локалним медијима, затим подршку истраживачком новинарству и пројектима. Трећа област је рад са најбољим студентима новинарства. Од 20. јануара расписаћемо конкурс за локалне медије, а званично отварање Фондације ће бити 27. марта. Визија Фондације је татина визија какво новинарство у Србији треба да буде: независно, слободно и објективно“, каже Ћурувија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси