Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Други атентатор на Ћурувију исечен на комаде?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2014.

Аутор: Бошко Вукчевић Извор: Наше новине

Други атентатор на Ћурувију исечен на комаде?

Зоран Ристовић Прика, некадашњи припадник Јединице за специјалне операције, највероватније је један од двојице директних извршилаца убиства Славка Ћурувије и особа коју је Бранка Прпа, невенчана супруга убијеног новинара и једини очевидац злочина, наводно препознала на месту убиства, сазнају Наше новине из одлично обавештених извора.

Нажалост, он неће бити у прилици да посведочи и одговара за ово убиство јер је под још увек неразјашњеним околностима убијен, боље рећи масакриран 2001. године.

Други човек

- Ристовић је човек ког је поменула Ћурувијина удовица када је говорила о томе да постоји други извршилац. Она је дајући исказ у полицији после петооктобарских промена описала управо Ристовића, који је, међутим, убрзо након тога убијен, 2001. године. Његово тело било је измасакрирано, а били су му одсечени језик и уши, што је била јасна порука убица - наводи извор Наших.

Тело Зорана Ристовића Прике пронађено је у цеви канализационог испуста у Жарковачком потоку 5. јуна 2001. године. Ликвидиран је хицем у потиљак после вишедневног зверског мучења. Према једном извору, Ристовић је био сав исечен ножем, док други извор тврди да су му повреде током мучења нанете моторном тестером. Оно око чега се извори слажу је да је Ристовић усмрћен хицем у потиљак, као и да му је глава била умотана у најлон кесу.

- У безбедносним круговима могло се чути да је након убиства Ћурувије Прика, који је био велики пријатељ из службе са Мирославом Кураком, почео чудно да се понаша, одао се алкохолу, а прочуло се и да је почео превиша прича. Нико није био изненађен када је на крају пронађен одсечених ушију и језика, истиче наш саговорник.

Иначе, Бранка Прпа је одмах по објављивању имена осумњичених за убиство Славка Ћурувије рекла да Мирослав Курак, који се сумњичи да је извршилац овог злочина, није пуцао у њеног невенчаног супруга. Она је објаснила да је гледала убицу у очи у тренутку када се нагнуо на Ћурувијом како би га „оверио“ и он не личи на Курака.

Сведок избоден у затвору

Интересантно је и да се током истраге која је спроведена 2001. појавио сведок, бивши припадник „црвених беретки“, односно ЈСО-а, који је за убиство власника „Дневног телеграфа“ оптужио управо Ристовића, али и Зорана Павковића Кика, такође припаднике ове јединице.

Овај сведок је побегао из Србије пошто је у затвору избоден ножем непосредно после изјаве дате полицији да су Ћурувију убили бивши припадници ЈСО-а.

Да је Зоран Ристовић Прика могући убица Славка Ћурувије први је открио бивши министар унутрашњих послова Душан Михајловић на информативном разговору у УБПОК-у 2004. године. Михајловић је наводно ову информацију добио тек пред крај свог министарског мандата, мада неки извори тврде да је полиција одавн сумњала да је Прика ликвидирао Ћурувију, али да се Михајловић плашио да у то нико неће поверовати, с обзиром на то да је могући убица у међувремену ликвидиран.

Арканов „тигар“ o коме се не зна

Зоран Ристовић Прика је родом из Лике, а још као дете је изгубио родитеље, који су највероватније погинули у саобраћајној несрећи. Бригу о њему преузели су баба и деда за које се данас не зна да ли су живи и ако јесу, где би могли да буду. Никада се није женио, а на ратишту у бившој Крајини био је од првог дана. Године 1991, као двадесетогодишњак, ступио је у крајишку полицију. Затим се прикључује Аркановим „тигровима“, а од оснивања „црвених беретки“ је био припадник ове јединице. Једно време радио је као телохранитељ и возач Момира Гавриловића, припадника Државне безбедности МУП-а Србије, који је убијен после разговора са саветницима тадашњег председника СР Југославије Војислава Коштунице 2001. године. Ристовић се, поред убиства Славка Ћурувије, доводи у везу са још низ ликвидација у Србији. Интересантно је да се не зна где је сахрањен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси