Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Курак хтео да убије и инспектора Кецмана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2014.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: Блиц

Курак хтео да убије и инспектора Кецмана

Осумњичени за убиство Славка Ћурувије рекао да треба убити инспектора Драгана Кецмана, који је о том злочину водио истрагу и 2006. године.

 

Мирослав - Мики Курак је крајем фебруара 2006. у београдском клубу “Варадеро” на Макишу добио обавештење од једног сведока, кога је Кецман саслушавао, да се инспектор распитивао за њега у вези с убиством Славка Ћурувије.

Курак је тада рекао: “Кецмана треба о‘ладити”. Постоји тонски снимак тог разговора, који се налази међу доказима - каже извор “Блица” из истраге.

Са ставом Курака да се убије полицајац био је упознат и Бранко Црни, у време убиства Ћурувије заменик шефа ДБ Радомира Марковића, осумњиченог да је наредио да се новинар убије. Црни ће бити позван као један од првих сведока, након што буде саслушан Марковић. Инспектор Кецман је 2005. и 2006 водио истрагу, али је она била скоро заустављена до формирања комисије за истраживање убиства новинара, коју предводи Веран Матић. Као што је „Блиц“ раније писао, 2006. је било планирано да се подигне оптужница за убиство новинара, међутим у последњем тренутку се од тога одустало и истрага је тада практично стала.

Тада је постојала могућност да се више припадника ДБ оптужи за незаконито праћење новинара и помагање у убиству. То би довело до тога да неко од њих призна све што зна у замену да не иде у затвор. Међутим, то није урађено - каже извор “Блица”. Милан Радоњић, у време убиства шеф Центра ДБ Београда, који се сада терети као организатор убиства новинара, био је привођен још 2001. Радоњић је тада приведен у просторије ДБ и било је планирано да се против њега поведе поступак због незаконитог праћења Ћурувије и помагања починиоцима. Радоњић је одмах рекао да је спреман да говори о свему и тражио је да му се гарантује безбедност. Рекао је: „За мене је безбедније да будем у затвору.”

Међутим врх ДБ је одустао и Радоњић је касније осумњичен само за помагање у убиству четири члана СПО на Ибарској магистрали, међутим правоснажно је ослобођен - каже извор „Блица“.

Кумови

Мирослава Курака је из Специјалне антитерористичке јединице у ДБ пребацио Франко Симатовић - Френки, заменик тадашњег шефа тајне службе Јовице Станишића. Курак је био веома вешт у коришћењу оружја, а радио је као инструктор у ЈСО. Он је био кум са Симатовићем и човек од његовог највећег поверења. Иначе, Курака је венчао Ратко Ромић, који је осумњичен да је саизвршилац убиства Славка Ћурувије. Црни и осумњичени Милан Радоњић су такође кумови.

Уништавали доказе

Одмах након 5. октобра 2000. по наредби Радомира Марковића уништавана су документа ДБ о праћењу Славка Ћурувије. ДБ ни након хапшења Марковића крајем фебруара 2001. истражитељима није доставио листинге са базних станица мобилне телефоније. С тим је тек почело у другој половини 2005, а завршено је 2011. на инсистирање инспектора Драгана Кецмана. Занимљиво је да је баш 2005. у МУП пребачен стручњак тајне службе за телекомуникације. Тај исти човек и сада ради на важној функцији у компанији мобилног оператера, која је последња истражитељима доставила листинге разговора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси