Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марковићев исказ трајао неколико сати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 01. 2014.

Аутор: Ј. Л. Извор: Данас

Марковићев исказ трајао неколико сати

Радомир Марковић, некадашњи шеф Ресора државне безбедности, саслушан је јуче због сумње да је 1999. године наложио убиство новинара Славка Ћурувије, казао је јуче тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић. Саслушање је обављено у присуству бранилаца у затвору у Забели, где Марковић издржава вишегодишњу казну. Како је за Данас рекао његов адвокат Владимир Маринков саслушање није трајало дуго - неколико сати. О другим детаљима не могу у овом тренутку да говорим додао је Маринков.

Као што је познато, пре недељу дана објављено је да је покренута истрага за убиство Славка Ћурувије, у којој је Марковић осумњичен као наредбодавац, некадашњи шеф београдског РДБ Милан Радоњић као организатор, начелник Шестог одељења у РДБ Ратко Ромић као саизвршилац, а одбегли припадник ове службе Мирослав Курак као извршилац убиства. Налог за спровођење истраге дат је на основу сведочења Милорада Улемека Легије, некадашњег команданта ЈСО и још два сведока чији се идентитет држи у тајности. У јавности су се појавиле претпоставке да је један од њих припадник земунског клана Милош Симовић.

Легијин адвокат по службеној дужности коме је Улемек пре четири месеца отказао пуномоћје у поступку за оружану побуну ЈСО из 2001. Душан Данковић каже за Данас да није било наговештаја да је ико у то време у вези с Ћурувијом разговарао са његовим брањеником.

Данковић подсећа да је Улемек у том процесу одбијао да изнесе одбрану све док му затворска управа није омогућила поверљиву комуникацију са адвокатом, односно разговор без стаклене баријере и без снимања.

- Правни проблем може да настане у томе како ће се државни органи односити према Улемековом сведочењу, односно како ће се поставити уколико он промени свој исказ. Јер, требало би се на исти начин односити и на исти начин оцењивати квалитет и веродостојност његових исказа, указује Данковић.

У интересу СПС да се случај реши

Коментаришући свој изостанак са конференције за новинаре на којој су представљени резултати досадашње истраге о убиству Славка Ћурувије, министар полиције Ивица Дачић је истакао да напросто није било предвиђено да на том догађају учествује. Одговарајући на сугестије да је његово неприсуствовање последица тога што се као могући наручилац помиње супруга некадашњег лидера СПС Мирјана Марковић, Дачић је рекао да жели да се истина до краја расветли.

„Никада нисам стопирао било шта што би могло имати политичке импликације, напротив, у интересу ми је да се то реши“, рекао је Дачић за Б92.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси