Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дугови за претплату 2,1 милијарди динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2014.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Дугови за претплату 2,1 милијарди динара

Домаћинства у Србији у прошлој години остала су дужна за претплату за јавни сервис укупно више од 2,1 милијарде динара, показују подаци личне карте Електропривреде Србије објављене на сајту Министарства привреде. Од 2,5 милијарде динара колико је требало, грађани су за претплату уплатили свега скоро 379 милиона динара.

Подаци које је Радио-телевизија Србије доставила Данасу показују да је наплата претплате у 2013. години варирала од 16 одсто, колика је била у августу, до максималних 43 одсто у октобру. Просек степена наплате за целу годину износи око 30 одсто.

Подсетимо, први потпредседник Владе Александар Вучић најавио је још пре више месеци да се претплата за јавни сервис укида и да ће се РТС и РТВ финансирати привремено, односно две године из државног буџета, док се не пронађе ефикаснији модел. Закон о јавним сервисима којима се претплата укида досад је више пута мењан и тренутно се налази и даље у фази обликовања. Према најавама из надлежног Министарства културе и информисања, закони би требало да буду усвојени у првој половини ове године, тако да ће обавеза плаћања претплате важити све до тада.

Представници европских институција истицали су да нису задовољни што се јавни сервиси "пребацују" на буџет државе, јер постоји могућност да се на тај начин угрози њихова уређивачка независност и да би РТС и РТВ могле постати државне телевизије као што је био случај деведесетих.

Предлогом Закона о буџету за 2014. годину, иначе, предвиђено је да за културу буде издвојено близу 16 милијарди и 100 милиона динара од чега ће 7,5 милијарди динара бити издвојено за финансирање јавних сервиса Радио-телевизију Србије и Радио-телевизију Војводине.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси