Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Случај Пантић, 13 година без решења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 01. 2014.

Аутор: Бојана Млађеновић, Драган Марковић Извор: РТС

Случај Пантић, 13 година без решења

Све су реалније сумње да је новинар Милан Пантић убијен док је тражио истину. Ипак, тај случај без епилога је већ 13 година. Комисија за истраживање убистава новинара, која се у истрагу укључила пре годину дана, нада се позитивном исходу. Помоћ је затражена и од Интерпола. Ни после 13 година не зна се ко је и зашто убио новинара Вечерњих новости Милана Пантића. Сумње да је Пантић, који је писао о малверзацијама и привредном криминалу убијен док је тражио истину, постају све реалније.

 

Чланови Комисије за истраживање убистава новинара, који су се укључили у истрагу тог убиства, пажњу су усмерили на приватизације цементаре Нови Поповац и малверзације у Јагодинској пивари.

"О оба ова предузећа Пантић је објавио серију критичних текстова, указујући на бројне злоупотребе", каже члан Комисије Бранислав Јовановић, додајући да се интензивно ради на оба случаја.

Станимир Станковић, Пантићев колега из јагодинског листа Нови пут, прича да је управо захваљујћи томе што је био истраживач у послу који је волео, Пантић себи обезбедио репутацију доброг новинара и истраживача, али и репутацију човека који се борио за истину.

"Ту истину је платио главом", констатује Станковић.

После тринаест година истрага је довела до људи за које се сумња да су директни извршиоци убиства.

Према речима Бранислава Јовановића, помоћ је затражена и од Интерпола, како би се прикупила нова сазнања о убиству Милана Пантића.

"Реално је очекивати да та лица ускоро буду саслушана од стране наших истражних органа", уверен је Јовановић.

Према писању медија, један од осумњичених да је диркетни извршилац убиства је извесни Станко Којић звани Геза, који у Фочи већ служи казну од 43 године затвора, али за убиства 800 Бошњака.

Помиње се и други извршилац за кога се претпоставља да је ван земље. За 13 година МУП је формирао неколико радних група које су се бавиле Пантићевим случајем.

"Наш народ каже: Тешко ко га нема, али смо бар очекивали да ће нека правда која каска, па застајкује, па иде овамо па онамо, да ће доћи и да ће проналажење кривца, а рекао бих и налогодавца, да ће се одужити на неки начин Милану Пантићу", рекао је Станковић.

Тек после десет година проверен је листинг позива са Пантићевог телефона и разговори на територији Јагодине уочи, током и после убиства.

До 2012. године саслушано је више од 1.500 људи, више стотина њих испитано је на полиграфу. Ниједна од тих изјава није довела до напретка у истрази.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси