Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одбрана тражи јавну истрагу убиства Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 02. 2014.

Аутор: Д. Чарнић Извор: Политика

Одбрана тражи јавну истрагу убиства Ћурувије

Одбрана осумњичених за убиство новинара Славка Ћурувије, оснивача листова „Дневни телеграф” и „Европљанин”, поднела је јуче предлог заменику специјалног тужиоца Миленку Мандићу да се одобри присуство новинара испитивању сведока у истрази, под образложењем да за то постоји јавни интерес.

 

„Наш став је да у овом случају треба да се направи правни преседан, иако је истрага по закону тајна. У преткривичном поступку учествовала је комисија новинара, што није уобичајено ни у једном поступку. Ми желимо да новинари и сада прате дешавања у том предмету јер је јавност веома заинтересована за истрагу. Сматрамо и да је прекршена претпоставка невиности наших клијената и да би било фер да јавност, пред којом су они већ осуђени, види доказе”, каже за „Политику” Зора Добричанин-Никодиновић, бранилац осумњичених Милана Радоњића и Ратка Ромића.

Она наводи да одбрана тражи решење да овај предлог буде усвојен иако су због расписивања избора сужена овлашћења влади и скупштини.

У допису тужилаштву, одбрана указује да се од убиства Ћурувије, 11. априла 1999. године, па све до сада, јавност интересовала за расветљавање тог догађаја.

„Све власти које су се од тада до сада мењале, постављале су себи као приоритет откривање убица и налогодаваца убиства новинара Славка Ћурувије.

Протеклих готово 15 година у медијима је објављено на стотине наслова, саопштења, телевизијских прилога, емисија, истраживања, изјава разних сведока или људи који мисле да могу да дају прилог расветљавању или решавању случаја.

Након формирања актуелне владе основана је и Комисија за истраживање убистава новинара, чији је председник новинар Веран Матић, а чланови углавном новинари. Посредством медија смо обавештени да су резултати рада ове комисије један од разлога подношења кривичних пријава против наших клијената”, наводе адвокати осумњичених.

Они истичу да је њихов циљ да све буде доступно јавности директно, а не да се у медијима појављују једностране и спиноване информације.

„Ако је ово доказни двобој тужиоца и одбране, како то каже професор Милан Шкулић у једном од својих радова на тему новог ЗКП-а, ми као браниоци износимо свој став да испитивањима сведока већ у истражном поступку омогућите присуство новинарима, јер сматрамо да је јавност поступка основни предуслов за равноправност оружја у том двобоју. Јавност је наш циљ јер иза затворених врата, у мраку, подруму, иза кулиса никако не очекујемо да буде остварено право на одбрану наших клијената, па ни право на истину о смрти Славка Ћурувије”, закључује одбрана.

Допис тужилаштву потписали су адвокати Зора Добричанин-Никодиновић, бранилац Ратка Ромића и Милана Радоњића, Душан Машић и Владимир Маринков, браниоци Радомира Марковића и Стеван Протић, адвокат Мирослава Курака.

У истрази за убиство Ћурувије у петак је као први сведок саслушан Дејан Миленковић Багзи. Ових дана требало би да буду саслушани и други сведоци. Специјални тужилац, али и комплетан тим одбране, не желе да открију ништа из Миленковићевог исказа.

Веран Матић: Адвокати износе неистину

Комисија за расветљавање убистава није учествовала ни у каквом преткривичном поступку, како тврди адвокат осумњичених. Напротив, мандат комисије веома је јасан и апсолутно се налази ван било каквог ангажмана који би задирао у послове тужилаштва или полиције. Ми смо у сваком тренутку водили рачуна о томе да поштујемо правне процедуре и због тога је управо МУП Србије основао радне групе за сваки од случајева, а не сама комисија, и те радне групе су радиле под директном ингеренцијом тужилаштава, рекао је председник комисије Веран Матић за „Политику”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси