Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пријава због скидања снимка с Вучићем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 02. 2014.

Извор: РТВ

Пријава због скидања снимка с Вучићем

Шер фондација (SHARE) поднеће кривичну пријаву против одговорних за уклањање са интернета шаљивих видео снимака у којима је у главној улози био први потпредседник Владе Србије и председник Српске напредне стране Александар Вучић.

Фондација је у саопштењу за јавност навела да ће кривичну пријаву поднети због покушаја цензуре на интернету, и то против одговорних лица у компанији Матрикон (Matricon), по чијој су пријави уклањани "политички неподобни" садржаји са интернетских платформи током претходног викенда.

"Циљ нам је да се утврди одговорност за покушаје цензуре и ограничавање слободе размене садржаја на интернету", наводи се у саопштењу.

Та компанија је овлашћени представник за територију Србије бугарске компаније регистроване у Аустрији КВЗ мјузик (Music).

Шер фондација је најавила и да ће поднети Захтев за информације од јавног значаја Радио-телевизији Србије (РТС), како би се утврдила евентуална одговорност јавног сервиса у овом случају.

Шаљиви видео снимци са Александром Вучићем у главној улози током невремена у Фекетићу, брзо су нестајали са интернета.

Иако је на њима било јасно назначено да је аутор РТС, чиме њихова ауторска права ни на који начин нису била повређена, снимци су повучени због наводног кршења ауторских права, наводи Шер фондација.

"Не можемо да се не запитамо зашто је ова ситуација специфична ако на Јутјубу (YouTube) можете неометано погледати све епизоде комерцијалне серије 'Равна гора', или пронаћи 15.800 клипова који у наслову имају 'РТС Дневник'. Али могућност уклањања материјала по основу заштите ауторских права није искоришћена за ове садржаје, већ за материјал у погледу кога није постојао законски основ", пише у саопштењу Шер фондације.

Додају се да се фпондација одлучила за подношење кривичне пријаве јер сматра да је ово битка за интернетску слободу и за интернетску културу.

"Замислите интернет без милиона сатиричних илустрација или ремиксованих видео снимака. Овакви садржаји представљају саму срж интернетске културе и наша је дужност да створимо правни оквир који ће омогућити да слободно изражавамо нашу креативност, критички сагледавамо стварност и сачувамо слободу изражавања", пише у саопштењу.

Шер фондација је објаснила да јој је намера да укажр на слободу коришћења дела заштићених ауторским правима у сврхе пародије и сатире, као легитимног начина изражавања мишљења.

"Наш циљ није да учествујемо у дневно-политичким медијским аферама. За нас су актери небитни. Оно што желимо јесте да кроз анализу и покретање поступка створимо правни оквир који ће заштитити интернетску културу од било каквог будућег покушаја да се она цензурише, санкционише или угуши", пише у саопштењу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси