Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Даниловић: Немам ништа против
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2014.

Аутор: Ј. Л. Извор: Данас

Даниловић: Немам ништа против

Предлог да присуствују испитивању сведока у истрази убиства Славка Ћурувије поднели су специјалном тужиоцу Миљку Радисављевићу и адвокати Рајко Даниловић и Никола Баровић, који заступају оштећену породицу, односно брата убијеног новинара Јову. Како је Данасу потврдио адвокат Даниловић, то је учињено много раније него што су у уторак браниоци осумњичених поднели захтев поступајућем тужиоцу Миленку Мандићу да дозволи да поступак буде јаван.

 

- Немамо ништа против њиховог предлога и не видимо зашто јавност не би могла да има увид у овај поступак. Као што није јасно ни зашто колега Баровић и ја нисмо позвани да присуствујемо испитивању сведока, посебно ако се зна да смо учествовали у свим досадашњим предистражним радњама. Уосталом сва четворица осумњичених су на кривичној пријави коју сам ја поднео пре много година, каже Даниловић, додајући да је на тој пријави још једино Мира Марковић, удовица Слободана Милошевића.

Браниоци некадашњег шефа РДБ Радомира Марковића, Душан Машић и Владимир Маринков, затим адвокат некадашњих функционера ове службе Милана Радоњића и Ратка Ромића Зора Добричанин Никодиновић предложили су Тужилаштву за организовани криминал да новинари присуствују испитивању сведока у случају Ћурувија. Предлог је подржао и адвокат Стеван Протић, који брани Мирослава Курака, јединог који се не налази у затворима у Србији, већ је за њим покренута међународна потерница. Адвокати сматрају да постоје оправдани разлози да се поступак отвори.

„Наиме, од убиства новинара Славка Ћурувије, 11. априла 1999. године, па све до сада, јавност је показала висок степен интересовања за овај догађај и за расветљавање истог. Све власти које су се од тада до сада мењале, постављале су себи као приоритет „откривање убица и налогодаваца убиства новинара Славка Ћурувије“. Протеклих готово 15 година у медијима је објављено на стотине наслова - новинских чланака, саопштења, телевизијских прилога, емисија истраживања, изјава разних сведока или лица која мисле да могу да дају прилог расветљавању или решавању овог случаја...

Након формирања актуелне владе формирана је и Комисија за истраживање убистава новинара, чији је председник новинар Веран Матић, а чланови - углавном новинари. Како смо опет преко медија обавештени, резултати рада ове Комисије су један од разлога подношења кривичних пријава против наших клијената... Дакле, јавност је одиграла велику улогу у претходном периоду, па желимо да активно присуствује и у наредном периоду“, наводи се између осталог у предлогу адвоката.

Технички проблеми

Од покретања поступка досад саслушани осумњичени, у присуству свих адвоката, при чему је у случају Марковића било извесних техничких проблема, пошто је то учињено у затвору у Забели. Од сведока исказ је дао Дејан Миленковић Багзи, некадашњи припадник Земунског клана и то на околност својих ранијих исказа пред судом. Миленковић, који ужива статус заштићеног сведока из процеса за убиство Зорана Ђинђића, изјавио је да су „земунци“ планирали ликвидацију осумњичених Ромића и Радоњића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси