Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И Бог је са Вучићем?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2014.

Аутор: Јан Бриза Извор: Данас

И Бог је са Вучићем?

„Да смо овај збор држали прошле недеље, имали бисмо кишу. Данас имамо лепо време. То је најбољи доказ да је и сам Бог са нама. Наша је победа!“, узвикнуо је председник Владе Краљевине Југославије др Милан Стојадиновић на једном предизборном говору с краја тридесетих година прошлог века. С божјом помоћи или не - Стојадиновић је победио.

Бог је, рекло би се, умешао своје прсте и у предстојеће, ванредне парламентарне изборе у Србији. Само, овог пута с рђавим, а не лепим временом. Како? Па тако што је у суботу, уз помоћ великог невремена, пружио прилику неформалном, али стварном господару ове земље, Александру Вучићу, да пред ТВ камерама спасава децу из снежних сметова код Фекетића. Тај дар с неба његови „спин доктори“ и најмоћнији мас-медији које држи под контролом максимално су искористили за предизборну кампању.

Неко би сад могао да тврди да је у овом случају била у питању очигледна демонстрација демагошке злоупотребе Јавног медијског сервиса, а исто тако и Војске Србије, уз чију је помоћ Вучић изигравао хероја и тако се препоручивао потенцијалним бирачима. Ту тврдњу је тешко оспорити - ако уопште и може да се оспори. Да невоља по Вучића буде већа, велику сенку на његову предизборну кампању баца и неколико примера цензуре у медијима и на интернету, поготово она са клиповима „акције у снегу“.

У децембру прошле године нападани су поједини сајтови који су објавили вест о привилегијама кћерке гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић, високе функционерке СНС и блиске Вучићеве сараднице. На удару цензора нашле су се и неке друге по власт непријатне теме, и то не само на интернету, него чак и у вестима медијског јавног сервиса. О пропагандним свињаријама у корумпираној штампи да се и не говори. У Вучићеву предизборну кампању су се укључили, свесно или не, чак и они који су имали петљу да му се одупиру у Милошевићево време, када је то било много опасније него сада. Као да заиста верују да је и Бог с Вучићем.

Једно је, међутим, сигурно. Србија, очигледно, слабо стоји са слободом медија, а без слободних, независних медија нема фер избора. То правило не познаје изузетке. У питању је политички аксиом.

Аутор је новинар из Новог Сада

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси