Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Грађани "часте" РТС 5 милијарди динара!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2014.

Аутор: Б. С. Извор: Информер

Грађани "часте" РТС 5 милијарди динара!

Грађани Србије од овог месеца плаћају двоструки намет за РТС! Јавни сервис ћемо финансирати и преко буџета и путем претплате, а све то због „техничке грешке“ свеже распуштене владе.

 

Наиме, почетком овог месеца ступила је на снагу Владина уредба према којој се из буџета за Јавни сервис издваја 7,5 милијарди динара, с тим што је основна идеја те промене била да се укине ТВ претплата. Међутим, њу нема ко да укине јер је Влада због расписивања избора у оставци, а Скупштина распуштена. Што је најгоре, двоструки намет ће остати барем до маја, док се не оформе нови државни органи.

То значи да ће свако од око 2,5 милиона домаћинстава која имају ТВ пријемник још најмање четири месеца имати обавезу да издваја по 500 динара за Јавни сервис. Све ће нас то, према Информеровој рачуници, коштати „тричавих“ пет милијарди динара (погледајте бројке)!

Све се одлаже

Питање двоструког финансирања требало је да буде решено у фебруару доношењем закона о јавним сервисима и поништавањем наплате претплате. Расписивање избора одложило је усвајање поменутог закона. Да све буде горе, испада да још није дефинисано ни да ли ће претплата уопште бити укинута, па је могуће да ћемо тај намет морати да плаћамо и после маја.

У Министарству финансија су нас упутили на Министарство културе, а у тамо наводе да је судбина РТВ претплате потпуно неизвесна.

- РТВ претплата није укинута зато што је њено постојање предвиђено Законом о радиодифузији, који је још увек на снази. Из ове перспективе тешко је говорити о судбини РТВ претплате пошто се нацрт закона о јавним медијским сервисима тренутно налази у ресорним министарствима, која анализирају његов текст и чије коментаре жељно очекујемо - каже Саша Мирковић, помоћник министра културе задужен за медије.

Штета за платише

Поједини стручњаци су, међутим, склони да верују да намет за праћење програма јавних сервиса плаћамо и троструко, јер то чинимо и преко кабловске телевизије.

Професор на Економском факултету Љубодраг Савић истиче да неки намет за националне телевизије свакако треба да се плати, али не вишеструко.

- Нема никакве дилеме да ћемо то плаћати још неко време. Не смета чињеница да плаћамо претплату за националну телевизију, већ то што је држава дигла руке од уређивања тог сегмента. Ту мислим на кабловске оператере, јер је ту систем потпуно неуређен. Они могу да раде шта хоће, па грађани и на овај начин плаћају - истиче Савић.

Аналитичар медија Цвијетин Миливојевић истиче је проблем неуредан начином наплате претплате преко рачуна за струју.

- Уколико би дошло до укидања претплате, поставља се питање ко ће надоместити губитак онима који су редовно плаћали. Ја сматрам да је много боље да се та накнада финансира из буџета. Али у овом вакууму, а и уопште, биће опет оштећене редовне платише - објашњава Миливојевић.

Мој угао

Горан Караџић, Члан савета РРА

Најважније је да у Србији постоји Јавни сервис и да он функционише. Уколико је потребно да имамо различита финансирања да бисмо то очували, нека тако буде.

Када добијемо нову владу, све ће бити регулисано.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси