Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Осећај за снег
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2014.

Аутор: Љиљана Смајловић Извор: Политика

Осећај за снег

Чита ли Александар Вучић „Пешчаник”? Тамо Ивица Павловић изврсно преводи одличне текстове, па се посета овом другосрбијанском сајту исплати и ако нерадо завирујете на места на која иду само истомишљеници.

Ове седмице препоручујем „Плутократску параноју” нобеловца Пола Кругмана, који сецира америчку политичку мржњу и подсећа на чувени предизборни говор Френклина Рузвелта из 1936. године. Један од најпопуларнијих америчких председника свих времена те године у Медисон сквер гардену рече да је наследио власт која 12 година „ништа није видела, чула, нити предузела”, јер је од народа „одвраћала поглед”.

Рузвелт говори о мржњи коју осећа од сила „организованог капитала” и изговара необичну, у данашње време скоро богохулну реченицу: „Радујем се тој мржњи.” Уводничар „Њујорк тајмса” Кругман иде корак даље, тврдећи да и Обама треба да се радује истој мржњи. Она је, вели, знак „да ради нешто добро”.

Ако „плутократе” заменимо тајкунима, јасно је да је Вучић против себе ујединио сличне силе, финансијски и пословни монопол, шпекуланте и профитере. Покренуо је политички земљотрес и срушио жилаво увезан естаблишмент, а уместо владајуће класе на сцену извео неке нове политичке снаге, дуго држане далеко од политичке трпезе.

Није чудо да је постао својеврстан предмет мржње, већ је пре за чуђење што је одмах свима открио своју Ахилову пету. Отад се стално жали на „политичку мржњу”, на „иживљавање” над њим и његовом странком, на оптужбе за „тобожњу диктатуру у земљи”, за аутократију...

Све што му се дешава се могло очекивати, и нема ничег нездравог у потреби грађана да тестирају границе Вучићеве моћи, да изазивају његов „демократски капацитет”. Пре би се ту могло говорити о некој жилавости овдашњег политичког духа и потреби да се свака сила сведе на мању, подношљивију меру.

То не значи да нису лицемери и лажови они који нас убеђују да је њихова мржња тек шала, шега, сатира, још мало па чиста уметност. Није ту била реч само о грубој шали са политичарем који је заиграо на наше емоције. Јер шта је било криво оно дете што је за викенд страдало у унакрсној политичкој ватри сајбер ратника? Оно што је постало „малим дегенериком” само зато што се накратко нашло у загрљају „сатиричару” омраженог политичара?

У ком је моралном универзуму то смешно? Само у оном у ком су снови црногорског уметника и саветника председника скупштине Андреја Николаидиса да Милорад Додик, Борис Тадић и патријарх Иринеј заједно динамитом одлете у ваздух, виђени као „цивилизацијски искорак” и борба за слободу изражавања.

Као што се само у том универзуму могло десити да неки до јуче искрени пријатељи слободе штампе омрзну и решавање случаја Ћурувија, све у страху да би кажњавање убица могло да донесе политичку корист Александру Вучићу.

Коментари (5)

Остави коментар
чет

06.02.

2014.

Jagodinski Žižak [нерегистровани] у 14:07

NOGA TREĆESRBIJANSKOG KOMANTATORA

Pitam se,uzaludno,da li je Noga,očekivano treće srbijanskog komantatora pročitala,od početka do kraja tekst "Osećaj za sneg",i makar delimično " Plutokratska paranoja ".Rekao bih da nije.A ako i jeste,nije sramota neke tekstove čitati i više puta,t.j.onoliko puta koliko je potrbno da bi se oni shvatili i razumeli.I samo još jedno pitanje-sebi postavljam,kada je "Noga trećesrbijanski komentator " zadnji put čitao Politiku ? Moja je pretpostavka da je to bilo,najmanje pre nekoliko godina.Greška!Nije pretpostavka,siguran sam u to.

Одговори
сре

05.02.

2014.

Bojan [нерегистровани] у 22:49

Ocekivano

To je onaj rad: ti meni mesto direktorke Politike, a ja te podrzim u predizbornoj kampanji.

Одговори
сре

05.02.

2014.

anonymous-a [нерегистровани] у 21:43

zlato

A sto ti je bio potreban ovaj komentar? Ljilja ima ime, znanje,zvanje,... a ti??? Sta jos imas osim prava da napises sta mislis u tom trenutku, bez obzira na smisao???

Одговори
сре

05.02.

2014.

ŽILE [нерегистровани] у 21:40

PRVOSRBIJANSKA UREDNICA

Opet prvosrbijanska urednica piše o drugosrbijanskom sajtu! Šta bi to trebalo da znači, nije mi jasno, pa bih molio onoga ko zna da mi objasni: gde se taj ,,prvosrbijanski sajt'' nalazi, da li ga čitaju samo prvosrbijanci, ili mogu i drugosrbijanci, da li su Srbi Srbi, ili Srbijanci, a Srbija Srbijanija ili Srbija? Kakvo je to izmišljanje novogovora, kao u Hrvatskoj? Doduše, tamo nema Hrvatijanaca, ni prvohrvatijanaca, ni drugohrvatijanaca, a ni prvohrvatijanskih sajtova. Tamo su svi Hrvati, čak i oni iz Australije. a njihovi sajtovi su svi - hrvatski sajtovi!
Pozdrav svima od trećesrbijanca!

Одговори
сре

05.02.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 12:39

Noga

Sta bi Ljilji da ovo napise? Nije Vucicevo, niti ijednog visokorangiranog funkcionera, da trci s lopatom da se slika kako cisti sneg i spasava decu, vec da institucije drzave uvede u red.Sta ce biti ako Vucic slomi nogu? Ocemo li svi ostati zavejani? Mozda mu padne na pamet i da operise povredjene ili licno ocitava brojila za struju, pa- dokle stigne po Serbiji?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси