Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УН да уврсти слободне медије у развојне циљеве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2014.

Извор: EurActiv.rs

УН да уврсти слободне медије у развојне циљеве

Велики број организација цивилног друштва из 77 земаља позвао је Уједињене нације да у своје главне циљеве одрживог развоја за период након 2015. уврсте успостављање независних медија и обавезу влада да полажу рачуне јавности.

Апел скоро 200 организација, међу којима и две из Србије, упућен је у недељи када у Њујорку заседа Отворена радна група Уједињених нација за циљеве одрживог развоја.

"Верујемо да су слобода изражавања и приступ независним медијима кључни за демократски и економски развој", наводи се у петицији која је покренута на иницијативу мреже невладиних организација Светског фонда за развој медија (GFMD) и Организације Члан 19 (Article 19), назване по члану 19 Универзалне повеље о људским правима која се односи на слободу мишљења и изражавања.

 У апелу се наводи да ће развој човечанства у наредним деценијама зависити од приступа информацијама, као и да нови медији и технологије омогућавају експанзију економског, социјалног и политичког развоја. Зато потписници позивају да се у циљеве одрживог развоја за период након 2015. године уврсте препоруке извештаја високог панела истакнутих особа Уједињених нација. Конкретно, предлог је да се међу циљеве уврсти остваривање доброг управљања и успостављање ефикасних институција.

"Као компоненте тог циља требало би уврстити клаузулу да се 'омогући људима да уживају слободу говора, удруживања, мирног протеста и приступа независним медијима и информацијама', као и да се 'гарантује право јавности на информације и приступ владиним подацима'", наводи се у апелу.

Међу потписницима је близу 200 организација из 77 земаља широм света, укључујући Асоцијацију независних електронских медија (АНЕМ) и Фонд за отворено друштво из Србије, НВО Гонг из Хрватске, Медиацентар из Сарајева, ПРО Медија из Скопља, као и познате светске организације попут Репортера без граница, Транспаренси интернешенала, ПЕН Интенрешенала, Фондације АФП и Академије Дојче веле (Deutsche Welle).

"Од кључног је значаја да УН препозна широку базу подршке укључивању медијских слобода и приступа информацијама међу кључне елементе за нову развојну агенду", навео је извршни директор Члана 19 Томас Хјуз (Thomas Hughes).

Слободни проток информација неопходан је да би грађани могли да доносе добре одлуке и на прави начин учествују у јавним расправа о свему што утиче на њихов живот, истакао је он.

"Доступност информација и слободни и независни медији су од кључног значаја да би се гарантовало да владе покажу рачуне о својим обећањима и да се обезбеди да ће развојна обећања бити испуњена", додао је Хјуз.

"Приступ информацијама и независни медији су од кључног значаја за развој. У тренутку када се Отворена радна група УН ове седмице поново састаје од кључног је значаја да узме у обзир ту поруку", рекао је председник ГФМД Леон Вилемс (Willems).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси