Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Законски немогуће отварање за јавност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2014.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Законски немогуће отварање за јавност

Некадашњи сведок сарадник у процесима за атентат на Зорана Ђинђића и злочине Земунског клана Миладин Сувајџић саслушан је јуче у истрази убиства новинара Славка Ћурувије, потврђено је медијима у Специјалном тужилаштву. Према незваничним инфомрацијама Сувајџић, који је својевремено у Земунском клану био задужен за логистику, сведочио је око два сата.

 

Претпоставља се да је позван да сведочи из истих разлога као и први сведок у овој истрази, такође заштићени сведок у истим процесима Дејан Миленковић Багзи. Сувајџић, познат под надимком Ђура Мутави, као и Багзи, наводно су управо та два сведока о којима је специјални тужилац Миљко Радисављевић говорио 14. јануара када је објавио покретање истраге.

Њих двојица, према тој верзији, треба да поткрепе сведочење некадашњег команданта ЈСО Милорада Улемека Легије о томе да су „земунци“ планирали ликвидацију припадника Ресора државне безбедности Ратка Ромића и Милана Радоњића због њиховог учешћа у Ћурувијином убиству.

Адвокати Ромића и Радоњића, као и још двојице ДБ-оваца осумњичених у случају Ћурувија Радомира Марковића и Мирослава Курака, затражили су одмах након Багзијевог саслушања да се направи преседан и да се истражни поступак, због посебног јавног интереса, отвори за све медије под једнаким условима.

Саговорници Данаса, међутим, подељени су по том захтеву, док Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара, указује да ће детаљи ионако процурити у медије, дотле професор Милан Шкулић тумачи да је то неизводиво.

- Не само да мислим да је потребно, него сматрам и да је неопходно да поступци у случају Ћурувије буду доступни јавности. Не видим уопште разлог да јавност буде ускраћена за било какву информацију. Будући да је толико тога доспело у јавност неким тајним каналима, и током протеклих 15 година од убиства, а и сада, скривање више нема никаквог смисла.

Не видим ни зашто не би постојао увид у исказ сведока чији је надимак Ђура Мутави, посебно зато што сам убеђен да ће поједини медији објавити детаље његовог исказа колико данас. Управо да би се избегле све спекулације и интерпретације, потребно је истрагу отворити за јавност, каже Обрадовић за наш лист.

А с обзиром да се у поднеску адвоката којим се захтева преседан и укључивање јавности наводи цитат Милана Шкулића „доказни дуел тужилаштва и одбране“, упитали смо овог професора Правног факултета и председника Удружења правника да ли је то законски могуће.

- Више пута само помињао доказни двобој, али на главном претресу, односно суђењу. Доказни двобој се међутим не води током истраге. Њу води тужилац, који је иако је и странка у поступку, такође законски дужан да испољи непристраност. То значи да са једнаком пажњом прихвати доказе како оне које сам предложи, тако и оне које су предлог одбране. Када је реч о тајности истраге, она је слично била дефинисана по Законику о кривичном поступку, и раније, док је била у надлежности истражног судије.

То значи да само неки подаци кроз саопштења надлежних органа као што су портпароли тужилаштва могу бити јавни. За истрагу важе исти они разлози због којих се у појединим моментима затвара за јавност и главни претрес односно само суђење. Учесници истражног поступка који присуствују неким истражним радњама као што је саслушање окривљеног или испитивање сведока обавезују се и државном тајном да не износе детаље. Наравно, јавност има интерес да прати поступак у случају Ћурувија и то је неспорно, и то ће бити могуће у пуној мери на суђењу, до кога ће, надам се, доћи, закључује Шкулић.

Посредна сазнања

Колико је познато, Миладин Сувајџић није помињао у досадашњим исказима за судском говорницом. Међутим, како је он у Земунском клану био задужен за изнајмљивање станова и аутомобила, и оних који су употребљавани у ликвидацијама, спекулише се да би могао имати посредна сазнања од вођа клана Душана Спасојевића и Милета Луковића, убијених 2003. приликом покушаја хапшења у Мељаку.

 

Коментари (1)

Остави коментар
суб

08.02.

2014.

Mika [нерегистровани] у 17:18

Dada Vujasinović

Samo me interesuje dokle se došlo sa istragom u vezi ubistva novinarke DUGE Dade Vujasinović.
Smatram da nikako ne bi bilo dobro da taj slučaj ostane nerešen.
Za istragu u vezi sa Ćuruvijom svaka čast u napretku.
Problem je kada se oko istražnog postuka u vezi sa ubistvima pojavljuju tako oprečni stavovi da to deluje kao da totalni amateri vode postupak (primer je ubistvo dvojice gardista u Topčideru).Slična situacija je i u slušaju ubistva Dade Vujasinovič. Naime deluje u najmanju ruku drsko koliko su se pojedini nalogodavci osilili da ni istražni sudija ne sme da vodi postupak profesionalno.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси