Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комисија: Манипулисање новинарском професијом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2014.

Извор: Комисија за истраживање убиства новинара

Комисија: Манипулисање новинарском професијом

Комисија за истраживање убистава новинара сматра да се заједничким предлогом да се одобри присуство новинара испитивању сведока већ у истрази за убиство Славка Ћурувије који су поднели браниоци окривљених Радомира Марковића, Милана Радоњића Ратка Ромића и Мирослава Курака, манипулише новинарском професијом са циљем да се утиче на даљи ток тог поступка.

Наиме, познато је да Комисију за истраживање убистава новинара, поред припадника МУП и БИА, чине три новинара, а да је један од њих истовремено и председник Комисије. Сва три новинара, као и остали чланови, су потписали изјаву којом су се обавезали да ће чувати све податке и информације који представљају државну, службену, војну или пословну тајну, а до којих су дошли у вршењу послова из надлежности Комисије.

Сви чланови су се у досадашењм раду Комисије придржавали те обавезе. На тај начин је омогућено учешће новинара у раду Комисије, а истовремено заштићен циљ због којег је Комисија основана.

Супротно томе, заједничким предлогом који су поднели браниоци окривљених, новинарска професија је процењена као оружје уз помоћ којег се може утицати на даљи ток поступка, што је дубоко увредљиво како за новинарство, тако и све учеснике у поступку. Комисија указује на то да медије не треба третирати као оружје‎ у било чијим рукама, рукама тужилаштва или рукама одбране.

Главни циљ јесте да се истраге и суђења не воде у медијима, већ у тужилаштвима и судовима, а да јавност на професионалан начин, благовремено буде информисана о свим релевантним подацима. Из тих разлога, а у сврху квалитетног вођења поступка, Комисија указује да се против овакве злоупотребе медија треба борити и то тако што ће се спречавати ,,цурење” информација, а никако тако што ће се озаконити то ,,цурење” и стварати простор за недозвољено утицање на ток поступка од стране медија који би могли бити оружје у било чијим рукама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси