Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Током тишине бука на мрежи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 03. 2014.

Аутор: П. В. Извор: Вечерње новости

Током тишине бука на мрежи

Изборна тишина почела је у поноћ у медијима, али се жестока међустраначка туча наставља на друштвеним мрежама.

По Закону о избору народних посланика, ћутање обухвата - прекид изборне пропаганде на телевизији, радију, новинама, забрањују се јавни партијски скупови, није дозвољено ни објављивање процене резултата избора, као ни рекламирање на интернету. То „примирје“ траје 48 сати, све до затварања бирачких места у недељу у 20 часова.

Због тих правила, партијски штабови, хиљаде њихових активиста, „спин доктори“ и страначки хакери, појачали су кампању на „Фејсбуку“ и „Твитеру“, а те друштвене мреже у Србији користи око 3,5 милиона грађана, што је више од половине бирача.

Социолог Милан Николић објашњава, за „Новости“, да је прави циљ дводневног ћутања да се спусте тензије, а бирачи пресаберу пред одлуку:

- Чини се да су нове технологије обесмислиле предизборну тишину, јер је у ери компјутера немогуће обуставити кампању чак и у финишу трке. Ћутање, ипак, утиче на мирнију завршницу и гласање у релаксиранијем амбијенту.

Кршење тишине је кажњиво. На пример, ако неко објави истраживање јавног мњења, запрећена му је санкција од 100.000 до 600.000 динара.

- За контролу медијског поштовања закона надлежна је РРА, а могуће су и прекршајне пријаве тужилаштву. Тишина се односи и на интернет као средство информисања - објаснио нам је Дејан Ђурђевић, председник РИК.

На дан гласања, дозвољено је објављивање извештаја о томе где су кандидати гласали, али не и њихове изјаве. Могу се емитовати информације о одзиву као и спотови надлежних републичких органа и НВО у којима се грађани упућују у које време и на који начин могу да гласају. На бирачком месту и на 50 метара око њега забрањено је истицање симбола странака и другог материјала.

У Словачкој пауза седам дана

Предизборна тишина уопште не постоји у САД, Немачкој, Белгији, Данској, Финској, Холандији, Исланду, Кипру, Норвешкој, Португалији, Швајцарској, Великој Британији... Летонија, Словенија, Малта и Румунија имају по два дана ћутања, Руска Федерација три, а Словачка чак седам дана.

У већини земаља нашег региона, тишина траје 24 сата.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси