Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Четврт века „Света компјутера”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 10. 2009.

Извор: Политика

Четврт века „Света компјутера”


Најстарији и најпознатији часопис за компјутере и дигиталне технологије у Србији, „Свет компјутера”, прославио је два значајна јубилеја. Најпре је у септембру изашао 300. број овог месечника, а најновије, октобарско, издање у знаку је 25 година постојања листа који данас послује у саставу Компаније „Политика а.д.”.

Како каже оснивач и први главни уредник Милан Мишић, „Свет компјутера” прележао је дечје болести, доживео пунолетство и данас ужива у својој зрелости.

– „Свет компјутера” је веома стручан часопис, али се у текстовима објашњава и излаже на свима прихватљив и разумљив начин – напомиње главни и одговорни уредник Душан Стојичевић.

– Тежимо да људе образујемо и мислим да смо ту улогу изузетно добро одиграли за ове две и по деценије. И даље „захватамо” читаоце од краја основне школе па до 40-годишњака, али их је највише међу средњошколцима и студентима.

Мишић, некадашњи главни уредник „Политике”, а данас дописник из Вашингтона, присећа се првих корака тог пионирског подухвата у нашој земљи. Тада је био главни уредник „Политикиног света”, који је и покренуо ово издање

– Било је то на самом почетку компјутерске ере. Први пи-си рачунар био је на тржишту само две године, тек је био почео да осваја свет. Ми смо, осећајући да је то нешто што је сасвим извесна будућност, сматрали да и „Политика” треба на време да ускочи у тај вагон. Проблем је био убедити тадашњи раднички савет да одобри покретање једног часописа посвећеног компјутерима. И доказати да ће то бити економски исплативо и тржишту потребно.

С њим је у то време, на месту помоћника главног уредника „Политикиног света” радио и Станко Стојиљковић, који данас уређује у нашем листу стране посвећене науци и технологији.

– Први број је изашао у 55.000 примерака и био распродат! У следећа два броја смо достигли 65.000 примерака. Увели смо сталну рубрику о компјутерским игрицама. То нам је, међу сараднике, „довукло” силне клинце, од којих су неки данас доктори наука и професори универзитета, код нас и у иностранству. Били смо први лист у „Политикиној” кући који је изашао на страном језику, 1985, на руском, у 100.000 примерака. Успели смо да се укључимо у велику светску акцију коју је водио чувени немачки часопис „Чип”. Седам светских листова из целог света, и ми као осми, на крају године бирало је најбољи хардвер и софтвер.Већ пет година главни и одговорни уредник је Душан Стојичевић, који за „Свет компјутера” ради од 1987, а пре тога је био редован читалац.

– Стално имамо текстове у којима нешто до детаља објашњавамо, то је наша рубрика „Ситна цревца”. Увек су ту и занимљиви текстови о примени рачунара. „Свет компјутера” је, кажу, алманашког карактера и обухвата све компјутерске теме.

Б. Билбија

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси