Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Политички притисци и приватизација највећа мука
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2010.

Извор: Данас

Политички притисци и приватизација највећа мука


Београд - Локални медији у Србији суочавају се свакодневно са политичким притисцима локалних власти, неједнаком расподелом буџетског новца, недовршеним процесом приватизације, као и са постојањем великог броја нелегалних емитера, оцењују саговорници Данаса.

Ни последице економске кризе, како наводе, нису заобишле локалне медије, јер су смањени приходи од оглашивача у односу на националне емитере, па се већина мањих медија тренутно бори за опстанак на тржишту. Како истичу, новац се дели медијима који су уз власт, односно гласилима која одговарају локалним моћницима и политичарима.

Динко Грухоњић, председник Независног друштва новинара Војводине, каже за Данас да су највећи проблеми локалних медија у нерегулисаном медијском тржишту. Према његовим речима, неки локални медији се још налазе на општинском буџету, док су поједини приватизовани, тако да „не постоји равноправна тржишна утакмица“.

- Један од проблема са којима се суочавају локални медији јесте и постојање пиратских емитера у етру, углавном радио станица, који не плаћају накнаде за емитовање, за разлику од медија који раде легално - истиче Грухоњић. Он додаје да се локални медији у нашој земљи суочавају и са константним политичким притисцима локалних власти и медијским забранама, као што је било у Србобрану и Вршцу.

- Судећи према економским прогнозама, 2010. ће бити тешка година, јер иначе мали део „маркетиншког колача“ иде на локалне медије, односно укупно око пет одсто - објашњава Грухоњић.

Владан Филипчев, председник асоцијације независних локалних медија Локал прес, напомиње за наш лист да локални медији немају могућност реаговања на тржишту, јер „немају алат да се одбране од постојећих услова због ограниченог тиража“. Он додаје да су локални медији увек запостављени када држава треба да покаже колико јој је стало до оних који треба да буду „огледало демократије“.

Филипчев објашњава да мањи медији у Србији често зависе и од локалних буџета, па самим тим и од моћи локалних политичара.

- Грађани имају право да буду информисани у својој средини, као и да изражавају своје мишљење. Међутим, новац се дели оним медијима који су уз власт, који одговарају локалним моћницима и политичарима, јер у супротном изостају из поделе буџетског новца - каже Филипчев.

Као новост у проблемима, председник Локал преса наводи и последице економске кризе и сматра да ће ова година бити нека врста „чистилишта“ за локалне медије, јер ће многи сигурно нестати уколико држава нешто не предузме.

- Локални медији тешко успевају да одговоре на све проблеме, тако да многи покушавају да пронађу начине да опстану - додаје Филипчев.

Антрфиле : Смањење запослених у ТВ 5

Анета Радивојевић, директорка и главна и одговорна уредница ТВ 5 из Ниша, каже за Данас да се ова телевизија, као и већина, „бави преживљавањем“ због последица економске кризе. Она наводи да су велики оглашивачи још прошле године преусмерили средства на националне емитере, а смањили за локалне медије. Међутим, како каже, „трошкови се не смањују“. Како објашњава, ТВ 5 је као регионална телевизија већ смањила број запослених са досадашњих 60.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси