Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сваки динар да правдају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 02. 2010.

Извор: Вечерње новости

Сваки динар да правдају


Локална власт у Пироту, која је из буџета издвојила 13,4 милиона динара за помоћ локалним медијима како би прегрмели општу финансијску кризу, објавила је критеријуме, односно услове за поделу тог новца, да би се предупредило ненаменско трошење пара.

Уз констатацију да ће 70 одсто намењеног износа бити класичне субвенције, а преосталих 30 одсто делиће се на основу припремљених пројеката, у одлуци Општинског већа, поред осталог, наводи се да ће заинтересовани за помоћ морати да доставе извештај о прошлогодишњем трошењу општинских субвенција.

Такође, тражи се и процена планираних властитих прихода за ову годину, затим прецизни подаци о броју запослених и повремено ангажованих новинара, њиховој школској спреми.

Они који конкуришу за донације мораће да приложе и доказе о томе да су измирили све обавезе према запосленима и хонорарцима, односно да им не дугују зараде или хонораре, и да су уплатили све законске доприносе за социјално и пензијско осигурање за претходни месец. Уз поменуту документацију, Општинском већу, односно Скупштини, мора се доставити и спецификација трошкова за прављење информативних или образовних емисија.

Електронски медији ће уз ово морати да доставе и програмску шему и “разложену сатницу” дневног програма, из које се види колики је проценат информативног, едукативног, спортског или забавног карактера, и колико је људи ангажовано у производњи оваквих емисија. За њих се тражи и извештај о процентуалном учешћу информативног у укупном програму.

Међу условима за добијање субвенција су и традиција и квалитет пословања, сарадња са локалним властима, освојене награде и признања на фестивалима телевизијских остварења.

Што се тиче новца који је планиран за помоћ при изради пројеката, он ће се додељивати квартално, а ти пројекти - емисије морају да третирају свакодневни живот грађана, затим специјализоване емисије, фељтони и слична остварења. Уколико испуне критеријуме, на помоћ могу да рачунају једна регионална телевизија, једна локална, два недељника и три радио-станице. Са изузетком Радио Пирота, чија се приватизација очекује ових дана, у Пироту више нема такозваних државних, односно општинских медија. Сви су приватизовани или су настали приватним капиталом.

Антрфиле : Хонорари најтежи услов

Власници локалних медија се још званично не изјашњавају о критеријумима за општинске субвенције, али ће конкурисати готово сви. Финансијска ситуација у медијима је веома лоша, па је питање како ће да испуне услов везан за исплату зарада и хонорара, јер хонорорци, али и запослени у многим кућама, редовно не примају плате. Добар изузетак је локална телевизија Пи канал, чији је већински власник корпорација “Тигар”.

В. Ћирић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси