Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отварање симбола града за месец дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 02. 2010.

Извор: Блиц

Отварање симбола града за месец дана


Оливер Дулић, министар за заштиту животне средине и просторно планирање, највероватније ће данас потписати употребну дозволу за Авалски торањ, што значи да би дуго чекано отварање торња могло да уследи за нешто више од месец дана.

Задатак да води бригу о торњу добиће Јавно предузеће „Емисиона техника".

- Пошто министар Оливер Дулић потпише употребну дозволу чекаће се 30 дана за правоснажност те одлуке, односно да видимо да ли ће неко можда уложити жалбу. Ако до тога не доде, онда се стичу услови за отварање, које би требало да уследи убрзо по истеку тих 30 дана. Наравно, датум отварања ће зависти и од метеоролошких услова, пошто ћемо чекати да се време мало пролепша како би што више људи могло да присуствује свечаности - каже за „Блиц" Александра Дамњановић Петровић, помоћник министра за животну средину и просторно планирање.

По одлуци Владе од 14. јануара ове године одлучено је да ће се о Авалском торњу у име државе старати новоформирано ЈП „Емисиона техника", које функционише у оквиру Министарства за телекомуникације и информационо друштво. То практично значи да ће Авалски торањ остати телекомуникациони објекат, односно да ће имати исту функцију као и пре реконструкције.

- „Емисиона техника" је превасходно основана да би преносила ТВ сигнал и пружаће услугу преноса ТВ сигнала свим заинтересованим телевизијама. Иначе, Влада је основала ЈП „Емисиона техника" пошто у емисиону технику није инвестирано, оштећена је за време бомбардовања и потребно је технички унапредити за потребе дигиталног емитовања - објашњава Божидар Лаганин, државни секретар Министарства за телекомуникације.

Такође, позната је намена још једног дела торња, пошто ће се на 124. метру и даље налазити ресторан, а на 126. тераса са панорамским погледом.

- Ресторан ће и даље задржати исту намену, док ће у приземљу бити површине које могу да се користе за комерцијалне делатности. Међутим, ту се заиста још ништа не зна. Идеја да се у наредном периоду распише јавни тендер, па ће се тек онда видети која ће бити намена тог простора - каже Александра Дамњановић Петровић.

Антрфиле : Јединствен у свету


Авалски торањ срушен је у НАТО бомбардовању 1999. године, а реконструкција у коју је уложено 100 милиона динара почела је 2007. године. Торањ ће после реконструкције мало „порасти"па ће још увек представљати највишу грађевину на Балкану", јер ће уместо 202, сада бити висок 205 метара. Такође, торањ је јединствен у свету по томе што за пресек има једнакостранични троугао

Душан Милићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси