Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За пренос седница траже 160.000 динара по сату
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 02. 2010.

Извор: Блиц

За пренос седница траже 160.000 динара по сату


Чачак - Први пут после скоро десет година, седницу Скупштине града Чачка није преносила ниједна од две чачанске телевизије са званичном дозволом РРА, ТВ Чачак и ТВ „Галаксија 32“, јер су за ту услугу тражиле 118, односно 160.000 динара по сату преноса.

Скупштина града, која је расписала јавни конкурс за пренос седница, одбила је ове понуде као прескупе и најавила да ће бити расписан нови конкурс којим ће бити обухваћени и кабловски емитери, што би требало да доведе до цене која ће за пореске обвезнике бити знатно повољнија.

Имајући у виду да седнице локалног парламента често трају по десет и више сати, лако је израчунати да би пренос једног заседања грађане Чачка коштао најмање 1,2 милиона динара. Ако се та сума помножи са 20 седница, колико их просечно има у току једне године, телевизија која би имала ексклузивно право емитовања директног преноса, на релативно једноставан начин инкасирала би 250.000 евра на годишњем нивоу.

- Телевизија Чачак, која је 11. децембра прешла у приватно власништво, до сада је директно преносила седнице за 270.000 динара по дану преноса. Питам се шта се то променило, па сада траже ни мање ни више него 100.000 без ПДВ-а по сату! То нам само говори да ово предузеће није навикло на самосталну борбу на тржишту, већ и даље на перфидан начин жели да буде на терету грађана Чачка - каже одборник Групе грађана „За Чачак“ Бранко Лазовић.

Власник и директор ТВ „Галаксија 32“ Мишула Петровић сматра да је понуда ове станице од 160.000 динара реална, ако се има у виду да је калкулација настала као последица неодговорног односа локалне власти према овом проблему.

- Скупштинска тела су знала да је ће ТВ Чачак, као локално јавно предузеће, које је имало обавезу да преноси скупштинска заседања, бити приватизовано крајем прошле године и тада је требало да у буџету определи средства за ову намену. Међутим, они су конкурс расписали на три дана пред седницу и тражили су цену по сату. С обзиром на то да су се преноси неретко развлачили и до касних вечерњих сати, морали смо да укалкулишемо губитке по основу маркетиншких прихода - наводи Петровић.

На примедбу да је понуђена цена од 160.000 динара по сату за 10.000 динара већа од оне колико је ова телевизија током прошле године узимала по дану преноса, Петровић истиче да је ТВ „Галаксија“ у 2009. години пет седница преносила потпуно бесплатно.

Наглашавајући да град није могао да прихвати папрене понуде локалних телевизија, председник скупштине Вељко Неговановић најављује да ће у току ове недеље бити расписан нови јавни конкурс.

- У новом предлогу стајаће да ће преносе моћи да врше сви електронски медији у граду, укључујући и кабловску телевизију „Телемарк“. Мислим да ће суочени са новом конкуренцијом, ТВ Чачак и ТВ „Галаксија“ доставити сасвим другачије понуде, јер ће, уколико не буду реални, изгубити посао. Право преноса ће имати по једна ТВ и радијска станица - истиче Неговановић.

Власник ТВ „Галаксија“ Мишула Петровић каже да ће спустити цену ако седнице буду трајале од 10 до 18 сати.

Владимир Никитовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси