Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рационализација креће од новинара?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 02. 2010.

Извор: Данас

Рационализација креће од новинара?


Суботица - На својевремену најаву приватизације свих радио станица, па и Радио Суботице, локална управа као његов оснивач одлучила је да га и даље финансијски помаже, и тиме спречи гашење једног од најстаријих радијских програма у Војводини, и то још вишејезичног.

Ових дана, међутим, дотације из градског буџета које су намењене Радио Суботици смањене су за око 600.000 динара на месечном нивоу, што је довело и до смањења зарада запослених испод републичког просека.

На разговору представника Радија са градоначелником Сашом Вучинићем поводом тих промена договорено је да се нађе дугорочно решење којим ће бити регулисан статус ове радио-станице, а да ће зараде и даље бити умањене све док је град на привременом финансирању, и док се не усвоји овогодишњи буџет. Градоначелник је такође изнео мишљење да је неопходно „решити емитовање програма на две фреквенције, рационализацију броја запослених и прилагођавање програма реалним могућностима“. Он је подсетио и да је тридесетак хонорарних сарадника свакако терет за радијски буџет, те да је и ту потребно бити рационалан, „упркос томе што су сарадници неопходно улагање у младе кадрове“.

Изражавајући наду да ће друга половина године финансијски бити много боља, градоначелник је оценио да је за садашњу ситуацију неопходно наћи „одрживо решење, односно оно које ће уважити сва гледишта и потребе и, с друге стране, све оне могућности које град има“, преноси Радио Суботица.

Занимљиво је да је питање рационализације једне медијске куће, без обзира да ли је оно реално или не, постало већи проблем него рационализација локалне управе, која има око 350 запослених. Додуше, градски оци су од владе добили црно на бело да код њих нема вишкова - захваљујући критеријумима те исте владе - али чудно је да ни плате у градској администрацији неће морати да се рационализују, упркос привременом финансирању.

При томе, број радника градске управе ових је дана повећан за два, а како се оснивају и нова предузећа, и у истом трену постављају и директори, број буџетских корисника се увећава. Кад је о примањима реч, сви руководиоци и шефови у локалној управи имају плату око сто или доста изнад сто хиљада динара.

„Прозивање“ хонорарних сарадника на Радију потпуни је апсурд ако се зна какви су ти хонорари и којом се динамиком они исплаћују, јер многи сарадници раде и без икакве надокнаде. Просек хонорара се прошле године кретао испод пет хиљада месечно. Насупрот томе, у Градској кући је запослен приличан број управо хонорарних сарадника, а надлежни су то образложили штедњом - како се наводно не би запошљавали за стално, иако су на тим пословима већ постојале стално запослене особе.

В. Лалош


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси