Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тачи и Фејт праве телевизију на српском
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 03. 2010.

Извор: Правда

Тачи и Фејт праве телевизију на српском


Међународни цивилни представник Питер Фејт и такозвани премијер самопроглашене државе Косово Хашим Тачи затражили су од немачког амбасадора на Косову Ханс Дитера Штајнбаха да лично помогне оснивање независног ТВ канала на српском језику, који би покривао цело Косово, а Косовска медијска групација (КМГ) саопштила је да је сачинила модел функционисања нове телевизије (Нова ТВ), заснован на истраживањима Програма за развој УН и према моделу на којем је базирана немачка национална телевизија АРД.

„Нови модел подразумева сопствени програм и умрежавање постојећих српских телевизија, развој новог централног српског емитера, уз јачање српских продукција, и оснивање независне комерцијалне телевизије са суштинском улогом мањинског јавног сервиса“, стоји у Писму о намерама КМГ-а.

„Планиран је концепт независне ТВ са сопственим управљачким и уређивачким тимом, програмом, људством и техником, што је и обавеза формулисана у плану Мартија Ахтисарија и косовском законодавству“, каже се у Писму и закључује: „Сматрамо да је овакав модел добар за подмиривање потребе пре свега српске заједнице и постојећих српских телевизија и продукција“, наглашава КМГ, која окупља готово све постојеће српске независне телевизије и продукције на Косову.

Нова телевизија на српском језику требало би да земаљским сигналом покрива целу територију Косова и да има приступ мрежама кабловских оператера на Косову.Седиште Нове ТВ требало би да се налази у Грачаници или околини, као јединој општини са српском већином на Косову која нема своју локалну телевизију.

„Уређивачка политика Нове ТВ би пре свега требало да одговори на потребе српске заједнице за очувањем културног и језичког идентитета, а та телевизија би требало да постане и мост упознавања, сарадње и помирења српске и албанске заједнице на Косову“, истиче КМГ.

Нова ТВ, такође, мора да испуни професионалне стандарде прописане међународним кодексима, обезбеди балансирано и непристрасно информисање, едукацију и забавни програм, као и да промовише европске вредности и стандарде.

С. Миловановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси