Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо Момо Капор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 03. 2010.

Извор: Б92 онлајн

Преминуо Момо Капор


У Београду, на Војно-медицинској академији, преминуо је један од најпознатијих и најчитанијих српских писаца, сликар и новинар Момчило Момо Капор.

Рођен је у Сарајеву 1937 . године, а одмах по завршетку Другог светског рата са породицом се преселио у Београд у коме је, уз повремене одласке широм света, остао до краја живота и био његов својеврсни хроничар.

Дипломирао је сликарство 1961 . године на београдској Академији ликовних уметности у класи професора Недељка Гвозденовића . Од како је 1975. године објавио ,,Фолиранте" написао је велики број романа и збирки прича.

Аутор је и бројних документарних филмова и телевизијских емисија, а по његовим сценаријима снимљено је неколико дугометражних филмова (Бадеми с ону страну смрти , Банкет , Валтер брани Сарајево , Џоли џокеј , Крај викенда).Романи ,,Уна" и ,,Књига жалби" доживели су екранизацију. Превођен је на француски , немачки , пољски , чешки , бугарски , мађарски , словеначки и шведски језик.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272?yyyy=2010&mm=03&nav_id=415317

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси