Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јавности непознато ко су власници појединих медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 03. 2010.

Извор: Прес

Јавности непознато ко су власници појединих медија


Примена закона о радиодифузији и о јавном информисању

Београд - Иако је јавна расправа о Закону о недозвољеном обједињавању и јавности власништва јавних гласила завршена пре више од годину дана, овај закон још није ушао у процедуру усвајања, тако да се не зна у чијем су власништву српски медији, рекао је јуче Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука, на представљању извештаја са мониторинга остваривања медијских закона у првом тромесечју ове године.

Он је подсетио да је један од противника овог предлога закона била Асоцијација медија, чији је председник тада био Манојло Вукотић, директор Вечерњих новости. Вељановски је истакао да је у овом периоду одређени број радио станица наставио нелегално емитовање програма, упркос забранама Републичке радиодифузне агенције (РРА) и Републичке агенције за телекомуникације (Рател).

Поводом конкурса РРА за доделу нових фреквенција, он је подсетио да није испоштован апел да се један број фреквенција остави за експерименте у дигиталној телевизији.

Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности Србија, похвалио је РРА за подношење прекршајних пријава против емитера који су кршили Закон о оглашавању, али је истакао да би требало поднети по једну пријаву за сваки прекршај, а не по једну за сваког емитера.

Тамара Скроза, новинарка недељника Време, истакла је да у сукобу између компаније ВАЦ и Манојла Вукотића најмање помињан Закон о јавном информисању, иако се то директно тиче медија.

Мирољуб Радојковић, професор Факултета политичких наука, подсетио је да је још у септембру указао да је РТС једини јавни сервис у свету, који емитује програм као што је смс лутрија „Наш ауто“. Он је навео да још нико није саопштио колика је била зарада организатора.

Мониторинг су реализовали Фондација Конрад Аденауер и Центар за подршку демократским иницијативама.

Антрфиле : Министар Обрадовић против Преса


Скроза је истакла да су током ова три месеца покренуте две тужбе на основу овог закона министар просвете Жарко Обрадовић тужио је Прес, а фолк певачица Сека Алексић тужила је неколико медија, који су објавили саопштење организације за заштиту животиња да је „злостављала немоћне животиње“ на својој промоцији.

Б. Ц.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси