Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отпуштени без најаве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 03. 2010.

Извор: Блиц - Србија

Отпуштени без најаве


Откази за 12 радника радија и ТВ Чачак

Радници се жале да им није речено по којим су критеријумима проглашени технолошким вишком само четири месеца од приватизације. Петоро радника радија одбило да потпише решењаЧачакСедам радника ТВ Чачак проглашено је технолошким вишком, а иста судбина задесила је и пет њихових колега са Радио Чачка. Радници се жале да им није понуђено да се сами изјашњавају да ли прихватају одлазак из фирме уз социјални програм, да им није речено по којим критеријумима су отпуштени и да су решење о отказу добили у року од два и по сата.

Седморо запослених на телевизији Чачак, два новинара, организатор, сценограф, камерман, тонски техничар и возач, позвани су прошле недеље на састанак са пословодством предузећа. Нико од њих није могао ни да помисли да ће им тог дана бити уручена решења о отказима.

- Стигла сам у редакцију са терена у 11 сати и речено ми је да имам заказан састанак са директорком. Када сам ушла у канцеларију, тамо су, међутим, били само уредница и правник. Тада ми је саопштено да сам проглашена технолошким вишком, а већ у 13.30 нам је достављено решење о престанку радног односа. Била сам шокирана, јер нико од нас то није очекивао - каже новинарка ове телевизије која није желела да јој се помиње име.

Отпуштеним радницима није објашњено који су били критеријуми да се управо они прогласе технолошким вишком, нити се зна ко је правио спискове за отказе. Они наводе да су очекивали да ће бити понуђен социјални програм, али су се надали да ће се запослени о њему добровољно изјашњавати.

- Велики број сигурно би се јавио, па није јасно зашто је на овај начин проглашен социјални програм, и то у првој години након приватизације - каже председница Самосталног синдиката ТВ Чачак, новинарка Весна Радовић.И док седморо „прекобројних“ размишљају само о томе да им отпремнина у износу од 100.000 до 300.000 буде исплаћена, преосталих 39 запослених и седам хонорараца страхују да би они могли бити следећи, будући да медијом кружи информација да ће доћи до барем још једног циклуса отпуштања.

У току јучерашњег дана нисмо успели да ступимо у контакт са директорком ТВ Чачак Светланом Бојовић како би добили званичне информације о најновијим дешавањима у медијској кући на чијем је челу.

За разлику од телевизије, у Радио Чачку петоро сувишних одбили су да потпишу решења о престанку радног односа. За њих је спорна висина отпремнине која се креће од 90.000 до 180.000 динара.

- Највећи део од 13 запослених на радију не види никакву перспективу и спремно је да напусти фирму уз одговарајући социјални програм. За нас је, међутим, неприхватљиво да се у године радног стажа урачунава само период од 2006. године, када се Радио Чачак издвојио из заједничког општинског јавног информативног предузећа „Чачански глас“, већ инсистирамо да се зарачунају све године које је радник провео у овој фирми - наводи Александар Максимовић, председник синдиката Радио Чачка, медија који у граду на Морави постоји већ 40 година.

Према последњим информацијама, двоје новинара, од којих је један дојучерашњи главни и одговорни уредник, два тонца и водитељ, јуче су враћени на распоред, а сазнајемо да ће о њиховој даљој судбини у овом предузећу бити одлучено до краја априла.

Телевизију и Радио Чачак, бивше градске медије, у децембру прошле године купио је матурант чачанске Гимназије Милош Бојовић, син познатог чачанског бизнисмена, по почетним ценама. Телевизију Чачак са лиценцом за регионално емитовање програма за 6,03 милиона динара, а Радио за 6,1 милион динара. Запослени у ТВ Чачку нису примили четири плате, а у Радио Чачку почетком марта исплаћене су јануарске зараде.

Владимир Никитовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси