Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цеца и деца туже Прес, траже 30 милиона динара!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 03. 2010.

Извор: Прес

Цеца и деца туже Прес, траже 30 милиона динара!


Највећа тужба по новом Закону о информисању

Београд - Светлана Цеца Ражнатовић и њена деца Вељко и Анастасија тужили су Прес због преношења изјаве бившег министра полиције Радмила Богдановића?! Цеца од Преса и главног уредника Драгана Ј. Вучићевића, на име „претрпљених психичких болова, повреде части и угледа“, тражи чак 30 милиона динара, што је највећи одштетни захтев у историји српске штампе!!

!Повод за Цецину тужбу против Преса јесте интервју бившег министра Радмила Богдановића за недељник НИН, у коме је он, упитан шта се крије иза убиства Жељка Ражнатовића Аркана, између осталог, рекао: „Многе су ми ту ствари биле чудне још од првог дана и полицајцима сам и рекао: Пођите ви и испитајте зашто је Цеца са сестром отишла у бутик, а он је остао ту, испред рецепције ‘Интерконтинентала’ да је чека“... Прес је пренео овај Богдановићев цитат поштујући сва правила новинарске професије.

НУНС и УНС: Недопустиво!

Представници удружења новинара и адвокати, након увида у тужбу коју је против Преса поднела Ражнатовићка, оценили су да је одштетни захтев претеран и да не виде у чему је кривица Преса, с обзиром на то да је пренета изјава човека који је био на одговорној позицији.

Потпредседница Независног удружења новинара Србије Јелка Јовановић каже да је извесно да је Цеца на погрешну адресу упутила тужбу, а да је одштетни захтев тако висок да би, ако би био усвојен, урушио сваки медиј!

- НУНС се начелно противи суђењима поведеним због преношења изјава релевантних саговорника, што је, несумњиво, бивши министар полиције Радмило Богдановић када је реч о убиству Жељка Ражнатовића Аркана. Разумљива је, с друге стране, повређеност удовице Ражнатовић, али адреса којој би евентуалном тужбом требало да се обрати извесно нису медији... - каже Јовановићева, и наставља:

- Јавне личности морају имати виши праг толеранције када је у питању писање о њима, али и већу одговорност када је реч о давању информација. Када је реч о изјави Радмила Богдановића, претпостављам да постоје службене белешке којима он може да поткрепи своје сумње. Уколико није тако, он је једина адреса којој госпођа Ражнатовић треба да се обрати. Напокон, одштетни захтев је тако висок, да би сасвим извесно урушио сваки медиј уколико би му било удовољено... - упозорава Јовановићева.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић каже да је Цецин захтев за одштету запрепашћујуће висок!

- Сматрам то директном последицом измена Закона о информисању, којим су летос уведене драконске казне за издаваче, уреднике и новинаре. Те казне проузроковале су повећање апетита за накнаду штете због повреде части и увреде. Никада пре није било овако астрономских захтева. Ако би судови усвајали такве захтеве за накнаду штете, то би водило гушењу медија - каже Смајловићева.

Зашто није тужила НИН?


Адвокат Снежана Ђокић каже да у овом предмету не види кривицу Преса, а да је одштетни захтев превисок!

- Одштетни захтев је ствар процене суда, а треба имати у виду да је цитирана јавна личност, и то под пуним именом и презименом. Цитирана је особа која је обављала одговорну функцију. С обзиром на то, не видим одговорност новинара - каже Ђокићева.

Сасвим је, иначе, занимљиво да је Ражнатовићка тужила Прес, али не и недељник НИН, који је објавио интервју са бившим министром Богдановићем?! Цецина ПР служба јуче је била без коментара.

Е. П.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси