Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски симбол слободе Београда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 04. 2010.

Извор: Данас

Медијски симбол слободе Београда

Александар Тимофејев, директор и главни уредник РТВ Студио Б говори поводом 40. рођендана ове куће




Београд, брзина и корист за Београђане. Увек је на лицу места. У етру су свакодневни проблеми Београђана. У свом програму нема много политичких емисија и међустраначких сукоба. Циљ је само један: живот у граду учинити лепшим, лакшим и бољим. Ово је кратка дефиниција РТВ Студио Б који данас слави свој 40. рођендан.

Замишљена као први државно-недржавни радио, почетком седамдесетих, ова медијска кућа и даље пружа својим суграђанима најкорисније информације. О томе колико је успела да остане оно што је увек била  медијски симбол слободе Београда, о њеним успесима, слушаности и гледаности њених емисија, уређивачкој политици и медијској кризи на овим просторима, разговарали смо са Александром Тимофејевим, генералним директором и главним и одговорним уредником РТВ Студио Б.

- Шта је Студио Б био некада за Београђане, а шта је сада?

- Студио Б увек је много значио Београђанима. Међутим, било је и периода, и пре и после 5. октобра, када се више пажње посвећивало неким другим „вишим“ политичким стварима, а мање градскимм темама. Идеја Скупштине града а и моја била је да поново вратимо причу на почетак, да створимо једну добру градску станицу која ће говорити о граду и свакодневним проблемима. Практично, да радимо оно што је већ радио Ђоко Вјештица у својим емисијама: да решавамо проблеме Београђана.

- Шта је било најтеже променити у уређивачкој политици РТВ Студио Б?


- Да вести крену београдском причом. Многи су ме питали: „Како то мислиш да вести почну тиме како је пукла водоводна цев у Раковици, гужвама у градском саобраћају, па тек онда, примера ради, информацијама да је, примера ради, председник државе урадио нешто“. Публика се врло брзо навикла и сада то функционише одлично.

- Где се РТВ Студио Б налази на лествици слушаности и гледаности?

- Према истраживањима, ТВ Студио Б налази се по гледаности иза РТС-а и Пинка, а у трци је са ТВ Б92 и Фоџ-ом. Радио је тренутно међу 10 најслушанијих радио станица у граду. То је наш велики успех, јер, подсећања рарди, у Београду постоји 40 радио станица. Осим радија Б92 који је лидер у свом послу, и Радио Београда, Студио Б је једна од ретких радио станица која има говорних сегмената, а познато је да су у целом свету радио станице које имају говорни програм у озбиљној дефанзиви у односу на стриктно музичке радио станице.

- Колико, у технолошком смислу, Студио Б успева да конкурише осталим медијским кућама?

- Што се тиче радијске опреме солидно смо опремљени, а и што се тиче телевизије имамо пристојну опрему. То кажем због тога што сваки дан излази неко ново технолошко чудо које нам недостаје. Наравно, не можемо у технолошком смислу да се меримо са великим кућама јер они су, с те стране, много „напреднији“ од нас. Али, оно што имамо користимо максимално колико можемо.- Београђани се радо сећају емисије „Београде, добро јутро“ Душка Радовића, „Београдске разгледнице“ Ђока Вјештице и „Фонтане жеља“ Драгана Јелића.

Које су тренутно најслушаније односно најгледаније емисије?

 - Што се тиче телевизије најгледаније су вести и јутарњи програм „Београде, добро јутро“, а ту су и говорне емисије „У центру“, „Проблем“, као и ноћни програм. Гледане су и серије као што је „Паков свет“ чијих 17 нових епизода треба да буде емитовано наредних дана. Радио је најслушанији ујутру и то јутарњи програм који води Вељко Пајевић, који је незванични београдски омбудсман. Веома слушане су емисије: „Тајанствени воз“, „Средином улице“, „На беобрадским таласима“, „Дискомер“. Међу студентском популацијом најслушанија је емисија „Слушаоница 6“ која се емитује од 18 до 19 часова, а коју припремају и воде студенти новинарства Факултета политичких наука.

- Колико има запослених у РТВ Студио Б?


- Тај број је варирао. Пре 40 година било их двадесетак, а било је периода када је ова кућа имала и 500 запослених. Када сам дошао на чело ове куће било је негде око 300 људи. Тај број је смањен, тако да нас тренутно има 232 стално запослених и двадесетак хонорараца.

- Како опстајете у време економске кризе која је, можемо с правом рећи, највише погодила медије?

- Криза је страшно погодила како писане тако и електронске медије. Оснивач РТВ Студио Б је Скупштина града Београда и једним делом се финансира из градског буџета, а остало зарађујемо на тржишту. Али, оно што ме радује, ми смо, и поред кризе, имали повећану гледаност континуирано. То је довело до тога да се поново много прича о овој кући, што је привукло оглашиваче. Прошлу пословну годину смо завршили у плусу, што је велики успех. И мислим да смо најгоре, у смислу финансија, прегурали. Ова година нам је добро почела.

- Како видите РТВ Студио Б у наредним годинама?

- Да остане на овом путу, али технички много моћнији и опремљенији јер само на тај начин можемо да будемо још бржи, ефикаснији и кориснији грађанима.

Антрфиле : Данас прослава


- Како ћете прославити 40. рођендан РТВ Студио Б?

- Данас ће у 17 часова у Старом двору бити организован коктел, а биће традиционално изабран и најбеограђанин. Такође, поводом 40. рођендана, Радио телевизија Студио Б покренула је и једномесечну медијску кампању под слоганом „40 година симбол Београда“, у оквиру које ће данас у Дому омладине бити организован рок концерт. На овом догађају ће наступити: Дисциплин А Китсцхме, Ван Гогх, Даркњоод Дуб, Е-Плаy, Марчело, Сви на под! и ЖенеКесе. Поред тога, у оквиру кампање која траје до 15. априла, на програмима се емитује низ сегмената о улози и значају Студија Б. У оквиру радијског и телевизијског програма свакодневно се, више пута дневно, емитују кратке изјаве свих важних личности које су радиле на Студију Б, као и личности које су одрастале и сазревале уз програме ове станице. Поводом обележавања годишњице, емитују се и посебне емисије, као и радио записи „Београде, добро јутро“ Душка Радовића.

Златија Вуковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси