Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Највећа тужба по Закону о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 04. 2010.

Извор: Прес

Највећа тужба по Закону о информисању


Београд - Вест да је Светлана Цеца Ражнатовић са децом Вељком и Анастасијом тужила Прес и да, по новом Закону о информисању, од наших новина и главног уредника Драгана Ј. Вучићевића тражи одштету од чак 30 милиона динара изазвала је велику пажњу стручне јавности. Пресу су се јуче јавиле бројне колеге из скоро свих редакција са неподељеним изразима подршке.

Ражнатовићкина тужба највећа је у историји српске штампе и ако она „прође“ на суду биће то опасан преседан који ће угрозити не само Прес, већ и све остале медије у Србији. Уколико Ражнатовићкин милионски одштетни захтев буде неким случајем усвојен, сви медији у Србији мораће, у страху од драконских казни, да уведу аутоцензуру!

Прес погрешна адреса

Сви саговорници Преса, од угледних београдских главних уредника, преко врхунских адвоката до бивших судија, јуче су били сложни у оцени да је Ражнатовићкина тужба „неоснована“ и „погрешно адресирана“. Ипак, сви они наглашавају да стручна, новинарска јавност мора да дигне глас против овакве праксе, јер она може да угрози независно новинарство у целој земљи.

Светлана Ражнатовић, подсетимо, тужила је Прес због преношења дела интервјуа бившег министра полиције Радмила Богдановића који је он дао НИН-у, а у коме је, између осталог, говорио и о убиству Жељка Ражнатовића Аркана.

Манојло Вукотић, главни уредник „Вечерњих новости“, каже да је неопходно да новинарска професија у Србији устане против овакве праксе:

- Ако би прошла тужба госпође Ражнатовић против Преса, ми бисмо се вратили у време Шешељевог закона када је било забрањено преносити изјаве које неком моћнику нису по вољи! То је, једноставно, недопустиво каже Вукотић.

Генерални директор РТС-а Александар Тијанић каже да је оштро против одштета које могу да послуже као оружје да се угаси један медиј.

- Ја јесам за тужбе, али нисам за одмазде. Кад је у питању клевета, довољно је да се призна грешка. Али, ако то може да послужи као оружје да се угаси један медиј, ја сам оштро против. Јесам за право грађана да заштите интегритет, пошто и сам имам десетак тужби, али сам одлучно против одштета које уништавају медије каже Тијанић.

Филип Шварм, одговорни уредник недељника „Време“ каже да је неприхватљиво да медији буду тужени због онога што су рекли саговорници.

- Поштено сте пренели изјаву и мислим да ће тај тужбени захтев бити одбачен. Ова тужба произилази из новог закона и она показује колико су сви његови противници били у праву када су га критиковали. Висина тужбеног захтева, кад би га суд доделио, практично би затворила сваки медиј у Србији. Верујем да ће се суд ипак руководити разумом и да ће та тужба бити одбачена сматра Шварм.

Водинелић: Елиминација


Професор Правног факултета и један од великих критичара новог закона о информисању Владимир Водинелић сматра да је Ражнатовићкин одштетни захтев противан слободи медија!

- Тако висок износ би био противан једном од елемената слободе медија, а он се зове слобода постојања. Јавна гласила не само да се слободно оснивају него имају слободу и да постоје. Тај елеменат значи, другачије речено, да ни држава, нити ико други не сме изрећи према медију санкцију која га елиминише из медијске сфере и доводи до гашења. Постоји и пракса Европског суда за људска права која је обавезујућа и за Србију, а која каже да шта год да ради држава, било да то ради као законодавац, било као суд, никада не сме висином санкција довести до гашења медија - оцењује професор Водинелић.

Антрфиле : Изјава због које Цеца тужи Прес

Прес је тужен због преношења интервјуа који је 18. марта објавио недељник НИН. У том интервјуу Радмило Богдановић, који је био министар полиције до 9. марта 1991, на питање новинара како данас гледа на убиство Аркана, одговара: „Исто као и после пет дана“, и између осталог каже:- Многе су ми ту ствари биле чудне још од првог дана и полицајцима сам и рекао, пођите ви и испитајте зашто је Цеца са сестром отишла у бутик, а он је остао ту, испред рецепције „Интерконтинентала“ да је чека...Сасвим је занимљиво да Светлана Ражнатовић због ове изјаве није тужила ни НИН, нити самог Радмила Богдановића..

Д. Ј. В. - Д. Л.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси