Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС препознаје квалитет наших новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2010.

Извор: Блиц

РТС препознаје квалитет наших новинара

У протеклих неколико недеља неколико познатих лица ТВ Б92 променило је медијску кућу, а у разговору за „Блиц“ главни и одговорни уредник и директор РТВ Б92 Веран Матић каже да „најбољи остају на Б92“, те открива шта његова медијска кућа припрема за наредни период и да ли ће нешто мењати у програмској шеми.


Интервју Веран Матић, уредник РТВ Б92

Ових дана смо сведоци трансфера познатих лица ТВ Б92 као што су Горица Нешовић, Драган Илић, Марија Ненић, Јелена Вељковић... Какав је ваш коментар поводом прелазака?


- Преласци новинара из медија у медиј су уобичајена појава, а људи са Б92 одувек су били најтраженији на српском медијском тржишту. Б92 је био и остао расадник кадрова, из године у годину све више младих људи покушава да нађе своје место у тиму Б92 јер препознају могућности које им се тако отварају у њиховом даљем професионалном животу. РТС је, такође, препознао квалитет наше новинарске школе и практично, као и многе друге редакције, држи стално отворена врата за људе са Б92. Мислим да је то добро за Јавни сервис јер би квалитет и дух који носе људи са Б92 могао да буде пут ка подизању нивоа (и европеизацији) њиховог информативног програма. Гледајући само новинарски део, и данас код нас раде најбољи уредници, репортери, интервјуери и презентери. О томе сведоче и најбројнија професионална признања и награде, као и утицај који Б92 има као најкредибилнији медиј.

Планирате да ангажујете нова ТВ лица?

- Кроз Б92 пролази велики број младих људи који ту стичу праксу и волонтера. На тај начин бирамо кадрове, а израз „лица“ не волим да користим јер некако понижава професију.

Шта ће гледаоци Б92 имати прилику да виде у наредном периоду?

- Телевизија Б92 у наредном периоду припрема читав низ изненађења и атрактивних освежења у домену документарног, серијског и филмског програма. Већ вечерас биће премијерно представљен спектакуларни документарац из продукције „Натионал Геограпхиц“ - „Опчињени вулканима“. Би-Би-Сијеву документарну серију „Смртоносних 60“ ускоро ће заменити нова сезона њиховог серијала „Све о животињама“. На репертоар ТВ Б92 стићи ће и серијали о Чарлсу Дарвину, светским океанима, рађању живота на нашој планети, али и нови програми које је урадио генијални Луј Теру. Као увод у летњу сезону, емитоваћемо и хрватски серијал „Велики бродоломи Јадрана“, као и нове епизоде серије „Други светски рат у боји“.

Шта је ново у филмском и серијском програму?

Када је реч о играним серијама, гледаоце очекују бројна изненађења. Већ током наредног месеца премијерно ћемо приказати нове епизоде серије „Режи ме“, а одмах потом и по многима најбољу серију свих времена - „Жица“. Српску премијеру на ТВ Б92 ишчекују и серије: „Робин Худ“, „Робинзон Крусо“, „Флаш Гордон и инспектор Валандер“ и „Стубови земље“. Гледаоци ће имати прилику да виде и репризу домаће серије „Отворена врата“.

Које ћете премијерне филмове приказати?


- Већ сутра ТВ премијеру ће имати најконтроверзнији домаћи играни филм направљен у последњих двадесетак година „Живот и смрт порно-банде“, док ћемо у предстојећем периоду приказати и „Чикаго“, „16 блокова“, „Кил Бил“, „XИИИ“, „Талентовани господин Рипли“, „Служио сам енглеског краља“, „Опрез, пожуда“... Међу цртаним филмовима екипа коју сачињавају проверени адути какви су: „Сунђер Боб“, „Пингвини с Мадагаскара“, „Трнавчевићи“ или „Дора“ почетком маја биће појачана „Анђелом анакондом“.

Да ли ће бити неких промена у информативном програму?


- У серијалу документарно-истраживачког програма „Реакција“ ће се и даље бавити причама о системској корупцији. То ће, заправо, бити наставак приче која је почела серијалом „Инсајдера“ о корупцији у вези са грађевинским земљиштем. Сада је на програму мини-серијал о „Паранормалној Србији“, као један од друштвених феномена којима ћемо се бавити. На Инфо-каналу можете очекивати серију документараца из региона, попут документарца о монструму с Грбавице Веселину Батку Влаховићу или Б92 истраживања о злочину у тзв. тузланској колони. У априлу емитујемо и документарац о положају Срба на Косову.

Антрфиле : Новине на радију Б92


- Да ли ћете нешто мењати у шеми радија?

- Слушаоци су од јуче у прилици да након најслушанијих радио-програма у Србији, „Јутарњег дневника“ и „Кажипрста“, слушају програм „Супернова“ већ од 10 сати. Након „Света у 2“, који се и даље емитује сваког радног дана између 14 и 15 сати, Игор Бракус за ово пролеће припрема велика изненађења, а међу њима су и живе свирке директно из студија Радија Б92. Радио Б92 је за суботу резервисао програм „због ког се одлаже одлазак на пијацу’’, како то кажу његови аутори Душан Чавић и Душан Шапоња. Од 10 до 12 часова два Душана, уз помоћ гостију у студију и кроз жива укључења слушалаца, коментаришу најактуелније теме, феномене и догађаје из нашег окружења. И свакако најважније, „Дизање“ ће добити облик који се може дефинисати и као УзДизање, ултрамодерни концепт који ће представљати враћање коренима Б92.

Дафина Достанић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси