Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тијанић остаје на РТС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 04. 2010.

Извор: Блиц

Тијанић остаје на РТС-у

Директору Јавног сервиса у мају истиче мандат





Александар Тијанић, који је на челу РТС од 2004, кандидоваће се за још један мандат, сазнаје „Блиц“

Александар Тијанић жели да још четири године буде генерални директор Јавног сервиса! Он је на челу РТС-а од марта 2004. године, а у јуну ће му почети трећи мандат. Директор кандидатуру подноси управном одбору РТС-а у чијем су саставу исти људи који су га бирали и у прошлом мандату, тако да нема дилеме да ће и овога пута бити изабран.

На питање да ли ће се у јуну поново кандидовати за функцију директора Јавног сервиса, Александар Тијанић је уместо одговора спустио слушалицу. Када смо га поново позвали, рекао је да смо му поставили „интимно питање које се односи на његов приватан живот“. На пола реченице у којој смо хтели да му кажемо да функција директора јавног сервиса није приватна ствар… - опет је спустио слушалицу.

„Блицов“ извор из РТС тврди да његов останак на челу ове куће ниједног тренутка није доведен у питање и да се у Јавном сервису на то гледа као на нешто што се подразумева. Ипак, последњих дана шушкало се о томе да ће Тијанић бити постављен за амбасадора, а да би на његово место могли доћи Небојша Крстић, саветник председника Србије, Срђан Шапер, директор компаније „Мекен Ериксон“ и Миломир Марић, главни уредник ТВ „Кошава“. Међутим, како сазнајемо, ниједан од ове тројице неће поднети кандидатуру.

По свему судећи, Тијанић ће и у трећем мандату бити на челу Јавног сервиса, што је за „Блиц“ потврдио извор из врха власти. Ипак, буни могућност да се исти човек три пута кандидује за ову функцију када у статуту РТС-а, који се може прочитати и на њиховом званичном сајту, пише да је мандат генералног директора Јавног сервиса четири године и да једно лице може бити именовано највише два пута узастопно. Горан Караџић, заменик председника Савета републичке радиодифузне агенције, објашњава да је то ипак могуће:

- РТС је током првог Тијанићевог мандата био јавно предузеће и касније је постао јавни сервис. Дакле, Тијанић је имао само један мандат као директор Јавног сервиса и уколико одлучи да конкурише и управни одбор га именује, ту нема никаквих проблема што се нас тиче - објашњава Караџић. Он такође сматра да ће Тијанић поново бити на челу РТС-а:

- То нисам успео да сазнам из разговора са њим, али мој лични осећај јесте да ће се кандидовати.

Александар Тијанић је рођен 1949. године у Ђаковици, где је завршио основну школу, а гимназију је похађао у Приштини. Као новинар радио је у НИН-у, „Данасу“, „Старту“, „Слободној Далмацији“, „Ослобођењу“… Оснивач је дневног листа „Грађанин“, који је излазио само неколико месеци. Био је директор ТВ „Политика“ и „БК телевизије“, а од 2004. године налази се на челу РТС-а. Био је министар за информисање у влади Мирка Марјановића, затим саветник Војислава Коштунице као председника Савезне Републике Југославије.

Антрфиле : Управни одбор РТС-а


Управни одбор РТС-а који одлучује о уреднику телевизије бира Скупштина Србије, а петогодишњи мандат актуелних чланова истиче у априлу 2011. године. Председник је академик Никша Стипчевић, а чланови УО су етнолог Драгомир Антонић, филозоф Јована Бабић, новинар Славољуб Ђукић, новинар Милица Кубуровић, историчар Предраг Ј. Марковић, економиста Бошко Мијатовић, спортски радник Душан Савић и економиста Душан Стокановић.

Последњи трансфериАнтонела Риха - водитељка Б92 прешла је на РТС где води емисију „Распакивање“Марија Ненић - водитељка емисије „Патрола“ на Б92 недавно је прешла на РТС Горица Нешовић и Драган Илић - јунаци „Дизања“, радијског програма Б92, прешли су на Радио Београд.

Јована Јанковић и Срђан Предојевић - водитељ Јутарњег програма РТС-а прешли су пре неколико недеља на „Пинк“Јелена Вељковић - ауторка „Реакције“ на Б92 појачала је недавно недељник НИН Роберт Немечек - постао је уредник „Авале“ након што је напустио пројекат „Национална“, који је радио са Иваном Зељковићем

С. Милојковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси