Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Очувати језички, верски и национални идентитет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2010.

Извор: Данас

Очувати језички, верски и национални идентитет


Конференција медија дијаспоре и Срба у региону

Београд - У дијаспори данас постоји више од 90 медија у најмање 25 земаља широм света, у којима живи једна трећина српског становништва. Један од дугорочних циљева зато јесте очување, јачање и развој националног, језичког, верског, културног и духовног идентитета међу скоро четири милиона наших људи који живе у целом свету - истакао је јуче Срђан Срећковић, министар за дијаспору, на отварању треће конференције медија дијаспоре и Срба у региону.

- Медији су одувек били важан чинилац социјалног, политичког, економског и културног живота у дијаспори и значајно су утицали на обликовање ставова наших људи у расејању. Први српски листови и часописи, Славеносербски магазин и Новине Сербске, настали су у дијаспори и отварали су тадашњој Србији прозор у свет - подсетио је Срећковић.

Министар културе Небојша Брадић рекао је да је брига о квалитетном информисању један од приоритета у раду овог министарства, које је управо расписало конкурс за суфинансирање пројеката и програма у области информисања српског народа у земљама региона.

- Министарство културе ће и убудуће бити поуздан партнер ствараоцима у области медија који потичу из Србије, али и онима који се заједно са њима залажу за афирмацију српске културе и остваривање српских интереса ван земље - навео је Брадић.

Вукашин Обрадовић, потпредседник Независног удружења новинара Србије (НУНС), истакао је да медији у Србији и медији у дијаспори представљају „део јединственог медијског простора“. - Под медијским патриотизмом сматрамо да је пре свега реч о поштовању етичког кодекса, професионалних стандарда, поштовању истине и када она има горак укус за све нас. Само тако можемо помоћи у стварању боље и лепше слике Србије, него што је данас - напоменуо је Обрадовић.

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС), рекао је да је ова конференција значајна због размене искустава медија и договарања о сарадњи. Како је навео, УНС сматра новинарство „професијом без граница“ и ово удружење је већ награђивало медије из дијаспоре.

Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси