Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Борис Тадић убедљиво на првом месту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 07. 2010.

Извор: Данас

Борис Тадић убедљиво на првом месту

Који политичари највише илуструју дневне новине у Србији и о заступљености мушкараца и жена у дневној штампи у Србији истраживање



Београд - Током недељу дана истраживања, у дневној штампи у Србији објављено је чак 45 фотографија председника Бориса Тадића, што је скоро три пута више од другопласираног политичара када је реч о заступљености фотографија у седам анализираних дневних листова.

На другом месту налази се министар економије Млађан Динкић са 17 фотографија, док се само једанпут мање појавио премијер Мирко Цветковић. Са „скромних“ 13 фотографија Божидар Ђелић заузео је четврто место на Данасовој топ листи најсликанијих политичара у дневној штампи, док је пети министар полиције Ивица Дачић који се појављује на 11 фотографија.У истраживању које су спровели новинари Данаса анализирани су листови Политика, Вечерње новости, Блиц, Прес, Курир, Ало и Данас, а председник Тадић је осим што се налази на највише фотографија и најчешће помињан у текстовима.

У два дневна листа, само на једној страни истог дана појавиле су се три фотографије председника Србије. Чак ни певач Милан Станковић у недељи у којој се одржао избор за Песму Евровизије није успео да надмаши актуелног председника Републике по броју објављених фотографија у домаћој штампи. Министри спољних послова и рада Вук Јеремић и Расим Љајић, као и државни секретар Министарства правде Слободан Хомен, појављују се на готово пет пута мање фотографија од првопласираног. Од политичарки најчешће фотографисане су председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић и министарка финансија Диана Драгутиновић.

Број политичара на фотографијама не поклапа се у свим случајевима са помињањем њихових имена у текстовима, већ се њихове фотографије неретко користе и као илустрације за поједине догађаје, на пример, у Влади Србије. Од опозиционих политичара најчешће се помињу, што у текстовима, што на фотографијама лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић, Нове Србије Велимир Илић, Драган Тодоровић из Српске радикалне странке и Војислав Коштуница из Демократске странке Србије.

Да се истраживање Данаса углавном поклапа и са општом тенденцијом о томе који се политичари најчешће појављују у дневној штампи, потврђује и Велимир Ћургус Казимир, директор медијске документације Ебарт. Он наводи да се без сумње на највећем броју фотографија појављују Борис Тадић, Вук Јеремић, Млађан Динкић, Томислав Николић, да се издваја донекле и Ивица Дачић, док су остали много мање заступљени. Према његовим речима, то су политичари који су и најактивнији и који се уједно највише помињу и у текстовима.- Сам број фотографија одређених политичара не значи да се помињу увек у позитивном контексту.

Специфично је да поједине новине воде кампање за или против одређених политичара. На пример, Курир често користи фотографије Динкића, Јелашића, Чедомира Јовановића и Верољуба Стевановића у негативном контексту - објашњава за наш лист Ћургус Казимир.Када је реч о премијеру Цветковићу који се нашао на трећем месту, Ћургус Казимир каже да се, према њиховим бројевима, Цветковић појављује много мање у односу на остале, јер није толико активан као, на пример, Динкић. Он додаје и да Дачић у последње време ради на јачању свог публицитета.

- Имам утисак, међутим, да временом политичари постају све мање атрактивни у медијима и да се много више у последње време појављују естрадне звезде и ухапшени криминалци - истиче наш саговорник.

Антрфиле :
О истраживањуТоком истраживања анализирано је седам дневних листова у Србији - Политика, Данас, Вечерње новости, Блиц, Прес, Курир и Ало. У овим листовима анализирани су сви садржаји на редовним рубрикама у периоду од 24. до 30. маја. У анализу нису укључени специјални и периодични додаци.
Љ. БУКВИЋ - Б. ЦВЕЈИЋ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси