Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Централизација медијске сцене
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 07. 2010.

Извор: Данас

Централизација медијске сцене

Европски експерти препоручују формирање десет до 15 регионалних јавних сервиса трагом



Београд - Невладине организације окупљене у Грађанску Војводину оштро су се јуче успротивиле предлогу из медијске студије европских експерата, којим би се, како наводе, јавни сервис Војводине „практично укинуо“. Према овом предлогу, Радио-телевизија Војводине требало би да буде једна од петнаестак регионалних јавних сервиса.

Како наводе, ова препорука би тек требало да прође јавну расправу и „подудара се са тежњама централистичких београдских елита“ да уз подршку својих партнера из Војводине на сваки начин онемогуће „иовако низак степен војвођанске аутономије“.

Формирање десет до 15 регионалних јавних сервиса, који би се финансирали из претплате, једна је од препорука европских експерата, коју су навели у недавно представљеној медијској студији, а на основу које би требало израдити стратегију реформе медијске сцене у Србији.

На основу ових препорука, програмске одборе за сваки регион чинили би представници цивилног друштва - између 17 и 21, а који би бирали од седам до девет чланова за борд директора сваког јавног сервиса. Остали локални и регионални емитери требало би, како се наводи, да се припоје овим јавним сервисима, док би приватне станице могле да наставе са радом док им не истекну дозволе за фреквенције.

Динко Грухоњић, председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), каже за Данас да ови предлози не проистичу из анализе тржишта европских експерата, која има „своју тежину и одговара ситуацији на терену“.

- Плашим се да предлог о регионалним јавним сервисима води ка даљој централизацији медијске сцене, како би се лакше контролисали медији. Локални медији би у том случају опет били колатерална штета. То би био ударац за локалне и регионалне емитере, који би се претворили у експозитуре РТС-а - истиче Грухоњић за Данас.

Калман Кунтић, помоћник покрајинског секретара за информације, наводи за Данас да је преурањено доносити оцене ових предлога, јер то још није званичан документ, као и да очекују да покрајински секретаријат буде укључен у израду стратегије.

Антрфиле: Вељановски: Регионални јавни сервиси треба да буду у оквиру РТС и РТВ

Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука, истиче за наш лист да је и раније предлагао да се и оквиру РТС-а и РТВ-а оснују два до четири регионална јавна сервиса, као што је у Европи, али да они не би требало да буду самостални. Мора се имати и у виду, наглашава он, да је јавни сервис скупа медијска институција.

- Постоје три важна питања - ко оснива, ко финансира и ко бира директоре и главне уреднике тих јавних сервиса. Уколико је одговор на све локална самоуправа, онда се не може говорити о јавним сервисима, већ враћању на статус јавних предузећа - објашњава Вељановски.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси