Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Амбиција вишак недостају паре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 07. 2010.

Извор: Правда

Амбиција вишак недостају паре

Радио-телевизија Војводине између жеља и могућности





Нови Сад – Студија страних медијских експерата, по којој би Радио-телевизија Војводине требало од јавног сервиса да постане регионални центар унутар Србије, напрасна смена директора Радио Новог Сада, Павла Миливојева, као и могућност да покрајински јавни сервис постане медијски центар дунавског региона, поново су у први план избацили највећу медијску кућу у Војводини.

Став менаџмента куће о анализи експерата на округлом столу о стању у РТВ, који су организовали Реформисти Војводине, пренела је Аристеа Стакић, један од уредника у информативном програму Телевизије Нови Сад, који сматра да у Србији треба да постоје два јавна сервиса.

– Радио-телевизија Војводине има све капацитете да буде јавни сервис; програм емитујемо да два телевизијска и три радијска канала, на десет језика, и тиме поштујемо право на информисање грађана Војводине – рекла је Стакићева, и устврдила да им гледаност расте у последњих неколико месеци, иако је, према неким подацима, гледаност телевизије око три одсто, а слушаност радија испод један одсто. Један од организатора скупа, Ђорђе Суботић, функционер реформиста и Војвођанског клуба, политичке опције која се залаже да Србија буде федерална држава, састављена од две јединице – Војводине и остатка Србије (без Космета), сматра да за РТВ нема бољитка све док се не формира посебна радио дифузна установа Војводине.

Према њему, сав новац који се убире за претплату на територији Војводине треба да остане покрајинском јавном сервису. Суботић сматра и да о кадровској структури у јавном сервису треба да одлучују покрајински органи.Према садашњој расподели, сав новац убран од телевизијске претплате у Србији иде на рачун Радио-телевизије Србије, а затим се 70 одсто средстава наплаћених у Војводини уплаћује на рачун РТВ.

Иницијатива да РТВ постане медијски центар будуће дунавске медијске мреже, иначе једног од сегмената подунавске визије Ота фон Хабзбурга, изазвала је пажњу, поготову због информације да би овај пројекат финансијски подржале обе владе, Србије и Војводине, као и Европска унија. Како је најављено, у тој мрежи треба да буде више од стотину електронских медија из земаља Подунавља, а сви планови о овом пројекту треба да буду завршени до јесени, односно до октобра, када би требало да буде одржана оснивачка скупштина.

– Све је то лепо, али као да су сви заборавили на немогуће услове у којима тренутно ради телевизија. Немамо своју зграду, подстанари смо у згради „Нафтагаса“, где се програм реализује у веома тешким условима за све оно што подразумева нормална телевизијска продукција. Без зграде на Мишелуку остали смо за време НАТО агресије, још пре 11 година, а све до сада, и поред много обећања, нисмо добили нови објекат. Подсећам да је за ово време Радио-телевизија Србије, уз обилату помоћ државе, обновила готово све своје капацитете, па чак и Авалски торањ. За то време, Радио-телевизија Војводине је пасторче државе, у процепу између надлежности покрајинских и републичких власти – каже за „ Правду“ саговорник из РТВ који је желео да овог пута остане анониман.

Претходна директорка РТВ, Дина Курбатвински Вранешевић је у више наврата најављивала да је обезбеђена локација за изградњу нове зграде, а нешто слично је најавио и њен наследник на челу РТВ, Блажо Поповић. Према елаборату који је достављен покрајинским органима у време док је директор била Вранешевићева, изградња нове зграде, затим обнова предајника на Иришком венцу, такође порушеног у НАТО бомбардовању, и набавка савремене опреме, коштали би око 25 милиона евра.

И Блажо Поповић је пре нешто више од годину дана прецизирао да ће нова локација бити у близини Новосадског сајма. Иначе, плац на Мишелуку, код Сремске Каменице, је у власништву РТВ и налази се на изузетно атрактивној локацији, површине 60 хиљада квадратних метара, док је уништена зграда имала 23 хиљада квадрата. Идеја је да покрајински јавни сервис ту локацију прода или замени са државом, а да у граду добије локацију на којој би била изграђена нова зграда. Од тога, за сада, нема ништа.

Антрфиле :
Постпетооктобарски савез противника Документарна редакција телевизије изазива пажњу љубитеља занимљивости, јер у њој, као „обични„новинари, заједно раде бивши амбасадори, политичари и „ратни хушкачи“. Наиме, после повратка са амбасадорског места из Израела, овде ради Миле Исаков, који је после петооктобарских промена једно време био и потпредседник Владе Србије. Исаков је по повратку у новинарске воде урадио серију емисија под називом „Винарије“.

У овој редакцији је и Миладин Јовић, некадашњи директор Радио-телевизије Приштина и помоћник генералног директора РТВ, у време када је на челној функцији била Дина Курбатвински-Вранешевић. После судског спора дугог девет година, на РТВ је враћена и Милијана Балетић, коју су невладине организације и представници тзв. друге Србије назвали „ратним хушкачем“. Она се недавно обратила отвореним писмом јавности, јер главни уредник РТВ, Љубиша Николин, није дозволио да емисије које је урадила са неколико јавних личности, поред осталог и са академиком Василијем Крестићем, иду у програм.
Синиша Костић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси