Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Предмет о убиству Даде Вујасиновић на ревизији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 08. 2010.

Извор: Блиц

Предмет о убиству Даде Вујасиновић на ревизији

Расветлити смрт новинарке



Поред судских вештака биће саслушано и неколико новинара који до сада нису дали исказ о овом случају

Више тужилаштво у Београду кренуће идуће недеље у ревизију предмета о убиству новинарке Радиславе–Даде Вујасиновић, сазнаје “Блиц недеље” од извора из београдске Палате правде.

– То практично значи да ће Више тужилаштво проверити до сада утврђене чињенице и покушати да пронађе и друге доказе који би могли да помогну у расветљавању овог случаја – објашњава извор „Блица недеље“.Исти извор додаје да ће први корак тужилаштва бити испитивање свих вештака који су до сада дали налаз о смрти новинарке.

– Саслушаће се и нека лица која до сада нису дала исказ надлежним органима, а која би могла да имају сазнања о том убиству. Међу њима је и неколико новинара – открива извор из Палате правде.

Дада Вујасиновић, новинарка „Дуге“, пронађена је мртва априла 1994. године у свом стану на Новом Београду. На фотографијама, које су урадили криминалистички техничари, испод њене леве ноге налазила се ловачка пушка сачмара.

Званични закључак доктора Бранимира Александрића, начелника Института за судску медицину, и балистичара Милана Куњадића, бившег припадника МУП-а, био је да је Вујасиновићева извршила самоубиство једним хицем из очеве ловачке пушке. Оно што је и тада било чудно је чињеница да је самоубиство констатовао полицајац који је први ушао у стан, као и да је увиђајна екипа обавила свој део посла без присуства истражног судије.

Међутим, након објављивања званичних налаза, породица је ангажовала екипу стручњака која је оповргла званичну верзију. Извештај доктора судске медицине Растислава Лазаревића и балистичара Зорана Јовановића јасно је констатовао да Дада Вујасиновић није могла сама себи да нанесе повреде које је имала.

Такође, накнадном анализом, судски вештак Мирјана Штајнер је утврдила да, осим крви Даде Вујасиновић, постоје трагови друге крвне групе, као и да је тело померано. Због несагласних резултата вештачења, Окружни суд у Београду је 2006. године наложио још једно вештачење у којем је балистичар Владимир Костић закључио да је смрт новинарке „узрокована деловањем другог лица“. Он је навео и да сви најбитнији елементи вештачења указују да се највероватније ради о убиству пошто су у новинарку испаљена „два сачмена снопа који су формирали веома тешку рану“, што она није могла сама себи да учини.

Антрфиле :
Снежана Маловић: Онемогућити убице да измичу руци правде

Поздрављам одлучност тужилаштва да коначно расветли убиство Даде Вујасиновић и онемогући починиоце овог тешког кривичног дела да и даље измичу руци правде. Иако је прошло доста времена, уверена сам да ће српски органи гоњења, такође, скинути и вео тајне са убиства Славка Ћурувије и Милана Пантића. Ова држава више не сме да допусти да новинари, због јавно израженог критичког става према негативним друштвеним појавама буду, буду мета криминалних кругова. Због тога је Министарство правде инсистирало да се у недавно усвојене измене Кривичног законика унесу одредбе по којима су новинари добили статус службеног лица, и по основу којих је за убиство новинара предвиђена максимална затворска казна у трајању од 40 година, изјавила је за „Блиц недеље“ министарка правде Снежана Маловић.
М. Илић – М. Петковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси