Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опрезно са ”поклоном”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 09. 2010.

Извор: Вечерње новости

Опрезно са ”поклоном”

Војвођански секретар за информисање о понуди немачког ВАЦ-а




Однос власништва у „Дневник холдингу” проблематичан


С обзиром на то да процена стварне вредности капитала "Дневник Војводина преса" (ДВП) никада није извршена, сасвим је нејасно шта се подразумева под 55 одсто акција које немачки ВАЦ, како су најавили његови представници, намерава да поклони радницима тог предузећа - изјавила је јуче, за "Новости", Ана Томанова-Маканова, војвођански секретар за информације.

- Заиста не знам шта они то поклањају, и зато са том понудом морамо да будемо опрезни - додала је Ана Томанова-Маканова.

- Они нису ништа купили, немају зграду нити машине, и питање је где је вредност на коју поменути проценат треба да буде примењен.ДВП су, 2003. године, основали немачки концерн и "Дневник холдинг".

Немци, да би се у корист запослених одрекли својих 55 одсто власништва и отписали 1,8 од укупно 3,2 милиона евра дуга, од српског партнера сада траже повлачење свих тужби, односно да се писмено обавежу да ни према ДВП ни према ВАЦ-у нема никаквих потраживања. "Дневник холдинг" је, иначе, против ДВП поднео тужбу за неплаћање пословног простора од 600.000 евра, а против ВАЦ-а најавио тужбу за неиспуњене обавезе из оснивачког уговора, чија вредност се процењује на шест милиона евра.

- Оно што је добро јесте што је понуда стигла у писменом облику, пошто је ВАЦ до сада често мењао предлоге, а као оснивач "Дневник холдинга" ми ћемо је пажљиво размотрити, али ћемо се и даље држати законских оквира - рекла је Ана Томанова-Маканова.Према њеним речима, без процене реалне вредности ДВП проблематичан је и однос власништва у том предузећу, па је питање да ли ВАЦ-у заиста припада 55, а "Дневник холдингу" 45 одсто.

- Ни ту права процена никада није извршена, а мој утисак је да је више реч о некаквој "шациметрији" - каже војвођански секретар за информисање. - У свему ћемо ћемо се, иначе, консултовати и са приватизационим саветником, с обзиром на то да је "Дневник холдинг", у међувремену, ушао у процес реструктурирања.

Антрфиле : Не повлачите тужбе

Синдикат "Дневник холдинга" апеловао је јуче да се тужбе против ВАЦ-а не повлаче и да се предлог немачког концерна не прихвати.
- Осим 2.200 евра оснивачког улога из уговора потписаног 2003. године, ВАЦ у ДВП нема ништа, и то је све што они хоће да поклоне - категоричан је председник тог синдиката Стева Томин. - Добро је што је Влада Војводине нашем руководству наложила да ништа не потписује и тражимо да немачки предлог не буде прихваћен.
Ђ.В.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси