Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сви се жале поверенику и омбудсману
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 09. 2010.

Извор: Б92

Сви се жале поверенику и омбудсману


Београд - Повереник за информације од јавног значаја и заштитник грађана оценили да забрињава колики је број грађана који се обраћају поверенику и омбудсману.

Родољуб Шабић у августу је примио 300 жалби везано за слободан приступ информацијама, а Саши Јанковићу дневно стигне око 40 притужби.

При томе, каже повереник за информације од јавног значаја, велики део жалби везан је за информације које треба да буду доступне најширој јавности без икаквих проблема.

Према речима Шабића, по броју поднетих захтева властима и броју захтева којима се изашло у сусрет направљен је помак, али број жалби расте "драматично" што показује да власт упорно не схвата шта је суштина права на слободан приступ информацијама.

Обавеза је власти да има проактиван однос и да сама даје што више података о свом раду јер то је елементарна ствар јер грађани имају право да знају како се троши новац из буџета, рекао је Шабић, наводећи да такви подаци морају да се нађу у посебном регистру на сајту.

Шабић је рекао да чак добија жалбе државних органа који се жале на друге државне органе јер не дају информације.

Тако је скупштински Административни одбор тражио информације о платама директора државних предузећа, што је, како је рекао Шабић, карикатурално и говори о међусобном односу државних органа.

У протекла два месеца Савет за борбу против корупције је поднео поверенику 21 жалбу, рекао је Шабић.

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да постоји опасност да та интитуција буде неефикасна због огромног броја притужби грађана које у принципу не би требало уопште да буду спорне.

Међутим, грађани због нефункционисања других институција и органа, због чињенице да се свакодневно у свом животу срећу са тим проблемима, траже неку институцију која функционише и налазе је и у заштитнику грађана, рекао је Јанковић, додајући да дневно има 40 притужби од којих је начелно 30 основано.

Јанковић је упозорио да је Пословником предвиђено да скупштина може да покрене поступак за утврђивање одговорности заштитника грађана уколико не усвоји извештај.

То нема нигде у свету, рекао је Јанковић наводећи да је то ситуација која стоји над главом заштитника грађана и тера га да размишља шта ће бити ако напише критички извештај.
ФоНет

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси