Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Српским новинарима у Загребу прете смрћу!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 10. 2010.

Извор: Прес

Српским новинарима у Загребу прете смрћу!

Београд - Главни уредник и чланови редакције српског недељника „Новости“ који излази у Загребу добијају озбиљне претње смрћу и под жестоким су притиском скоро целокупне хрватске јавности.

Због насловне стране на којој се о паду два хрватска МИГ-а писало под насловом „Обадва, обадва су пала!“, отворено се позива на забрану „Новости“ и убиство главног уредника Радета Драгојевића! Недељник „Новости“ у само два дана јавно је два пута жестоко критиковао и председник Иво Јосиповић.

Спорни наслов је узбудио целу Хрватску зато што је отворена алузија на усклик хрватског војника код Шибеника, 21. септембра 1991. године, приликом рушења два југословенска МИГ-а. Он је тада, наиме, пред камерама ХРТ-а радосно узвикнуо управо: „Обадва, обадва су пала!“

И поред жестоких критика које им је упутио чак и председник Хрватског хелсиншког одбора Звонимир Чичак, српске „Новости“ су у интернет издању поновиле готово исту насловну страну, овог пута на црвеној подлози и са поруком: „За Чичка и све оне који нису схватили - друго побољшано издање“.

Овим поводом огласио се и хрватски Генералштаб, оценом да је неприхватљиво стављање у исти контекст пад хрватских војних авиона и „обарање непријатељских југословенских авиона који су разарали Хрватску“.

Главни уредник „Новости“ Раде Драгојевић јуче је искључио свој мобилни телефон, а на телефон у редакцији нико се није јављао. Цео случај није хтео да коментарише ни Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа, које је издавач листа.

У одбрану „Новости“ стало је Хрватско новинарско друштво, које је затражило пуну заштиту редакције и новинара. Председница УНС-а Љиљана Смајловић поздравила је одлуку редакције „Новости“ да понови спорну насловну страну.
М. Марковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси