Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сведоци откривају мотив убиства Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 10. 2010.

Извор: Блиц

Сведоци откривају мотив убиства Даде Вујасиновић

Саслушани вештаци у поступку за смрт новинарке



Београд - Саслушања у случају убиства тридесетогодишње Радиславе - Даде Вујасиновић почела су прошле недеље са вештацима, а позвани су сведоци који никада раније нису давали исказ и који ће сада бити испитивани за мотив убиства, сазнаје „Блиц”.

- Више тужилаштво у Београду позвало је на саслушање пријатеља убијене новинарке, који је иначе полицајац, и возача њеног тадашњег партнера Братислава Грубачића. Они ће бити испитивани да ли је новинарка имала непријатеље, да ли јој је неко претио, и са ким је била у сукобу. Циљ је да се открије мотив њеног убиства. Тужилаштво на основу података и чињеница, који су до сада добијени, интензивно ради и на идентификацији још неких особа које би својим сведочењем могле да помогну у расветљавању овог злочина - каже извор „Блица”.

Преткривични поступак је почео испитивањем вештака који су одмах после убиства Даде Вујасиновић 1994. тврдили да се она убила, што је касније оспорено, прво 1995. налазима вештака које су ангажовали њени родитељи, а затим и 2008. супервештачењем стручњака из САД, балистичара Владе Костића.

Милан Куњадић, вештак балистичке струке, прошле недеље је дао исказ и остао при свом првобитном спорном налазу. Вештаци судскомедицинске струке Бранимир Александрић, садашњи директор Института за судску медицину, и Ђорђе Алимпијевић, нису се изјаснили, већ ће се изјаснити писмено када проуче каснија вештачења, која оповргавају њихов налаз.

Новинарка „Дуге” убијена је у породичном стану на Трећем булевару на Новом Београду 8. априла 1994. године.

Окружно тужилаштво у Београду, садашње Више тужилаштво, поднело је захтев полицији за прикупљање потребних обавештења јануара 2008, уз образложење да „из налаза и мишљења вештака мр Владе Костића, од 30. маја 2008. произлази да је смрт Радиславе Вујасиновић највероватније узрокована деловањем другог лица”. У тужилаштву нарочито истичу да је светски признати балистичар Костић утврдио да су у телу покојне новинарке пронађена два филцана чепа, што указује да су у њу испаљена два хица из сачмаре, што потпуно искључује првобитни налаз да се сам убила једним хицем.

- Имала је веома тешку рану и лева рука јој највероватније тренутно била избачена из функције услед чега је била онеспособљена за даље руковање оружјем - истичу у тужилаштву, и тиме се оповргава налаз да је левом руком придржавала пушку и ножним палцем притисла окидач на пушци и тако се убила. Иначе, на фотографијама са увиђаја види се да је на нози, којом је наводно притиска окидач пушке, имала папучу.

Радислав и Невенка Вујасиновић, родитељи убијене новинарке, одмах су након њене смрти ангажовали стручњаке за судску медицину др Растислава Лазаревића и балистичара Зорана Јовановића. Они су сачинили 1995. извештај у коме закључују да Дада Вујасиновић није могла сама себи да нанесе повреде које је имала.
Родитељи су ангажовали и судског вештака Мирјану Штајнер, која је утврдила је да је траг крвавих прстију на десној боèној страни фотеље на којој је Дада Вујасиновић искрварила, крвне групе А, као и крв која је капала одозго на десни рукохват фотеље. Убијена новинарка је имала крвну групу О и она је нађена испод фотеље и на седишту. Испитивања су показала да је након убиства тело померано.

Споран и налаз вештака балистичара
Адвокат Бранислав Тапушковић, заступник породице убијене новинарке, каже за „Блиц” да је вештак Бранимир Александрић, који је урадио прво вештачење за Даду Вујасиновић, урадио и спорно прво вештачење убијених гардиста на Топчидеру.

- Стално је иста група вештака радила на предметима за које је заинтересована власт, и онда су повлађивали мишљењу власти. Зна се ко је био на власти у време убиства Даде Вујасиновић - рекао је адвокат Тапушковић.

Божо Прелевић, председник независне комисије, која је утврдила да су гардисти убијени, каже за „Блиц” да је Александрић вештачио супротно доказима, а да је Милан Куњадић, иако члан његове комисије, покушао да релативизује балистички налаз, као што је радио за Даду Вујасиновић.
Вук З. Цвијић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси