Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пустите га на слободу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 10. 2010.

Извор: Курир

Пустите га на слободу

Данас у Вишем суду почиње суђење покретачу Курира Радисаву Родићу. Одбрана захтева да му се омогући да своју невиност докаже са слободе Београд - Тешко болестан Радисав Родић не сме више да буде у притвору. Пустите га да се брани са слободе!

У Палати правде данас почиње суђење оснивачу Курира Радисаву Родићу.Ухапшен је тачно пре годину дана, на Свету Петку, 27. октобра 2009. око 19.30 сати у Београду. Исте вечери, на саслушању код истражног судије, доживео је прединфарктно стање!Родић је приведен по налогу Окружног јавног тужилаштва под сумњом да је, наводно, злоупотребио службени положај због кредита Комерцијалне банке из 2001. године?!Најпре му је одређена мера задржавању у трајању од 48 сати, а током дуготрајног саслушања пребачен је у затворску болницу због драстичног погоршања здравственог стања.

Недуго затим, 24. новембра, Родић је подвргнут тешкој и компликованој операцији срца. Баш због тога, Родићева одбрана тражиће да се покретачу Курира омогући да се брани са слободе како би се искључиво посветио свом здрављу и унуцима, што је и сам више пута поновио адвокатима, пошто више уопште не жели да се бави послом.

Александар Родић, власник Курира, подсећа да је његов отац Радисав разочаран, тешко болестан и немоћан:-

 Веома сам забринут за здравље свог оца. Крајње је време да му се омогући да се брани са слободе и да коначно докаже своју невиност. Имао је тешку операцију срца и због тога је већ дуже време на болничком лечењу. Да нема адекватну болничку негу живот би му био угрожен. Мој отац жели да ово што му је преостало од живота проведе са својим унуцима на слободи. Он уопште нема ни снаге ни жеље да се бави послом - поручује Александар Родић.

Иначе, Радисав Родић се само неколико дана пре хапшења вратио с тешког и компликованог хируршког захвата у Швајцарској, а његово здравље ни после годину дана није ништа боље него у октобру прошле године. Родићу је оперисана јетра, а специјалисти из Швајцарске су се неколико месеци ангажовали на његовом опоравку.Ипак, после најаве оптужби против њега, Родић је прекинуо своју терапију у Швајцарској како би био доступан правосудним органима у Србији, чиме је јасно ставио до знања да им је на располагању за све истражне радње. Одмах по доласку у Србију јавио се истражним органима и јасно им ставио до знања да ће се одазвати на сваки позив на саслушање.

Без обзира на његово здравствено стање, судија је одмах донео решење о једномесечном притвору. Иако је његово здравствено стање било крајње озбиљно, касније се испоставило и да је био и животно угрожен, Родић је смештен у самицу!Драма Радисава Родића у београдском истражном затвору, упркос апелима јавности и адвоката да му се омогући да се брани са слободе, наставила се. Због све лошијег здравственог стања, коначно га изводе из самице, али га воде на операцију срца. На клиници „Дедиње“ Родић је 24. новембра подвргнут веома озбиљној и компликованој операцији срца, после које је - враћен у притвор!

Годину дана после, када више нема опасности да ће утицати на сведоке, јер су сви већ испитани, неопходно је да му се дозволи да се брани са слободе.

Антрфиле : Масовна подршка

Иницијативу за ослобађање Радисава Родића после хапшења је подржало неколико хиљада најугледнијих јавних личности из Србије, региона и целог света. Списак је подугачак, али подсетићемо да су на страну нашег покретача стали европски комесар Жак Баро, ОЕБС, Организација медија Југоисточне Европе, УНС, НУНС, студенти Београдског универзитета, али и епископи Српске православне цркве, готово све политичке странке, уредници медија из свих земаља бивше СФРЈ, угледни интелектуалци, новинари, глумци, спортисти...

Конзилијум ВМА: Фатално угрожен!

У последњем закључку лекарског конзилијума ВМА каже се:- На основу досадашњих испитивања и клиничког праћења, болесник може бити саслушан, али уз стриктно придржавање медицинских мера, а ради спречавања настанка могућих фаталних кардиолошких компликација. Неопходне мере су: стресне ситуације редуковати на најмању могућу меру јер би могле провоцирати срчане спазме и опасне компликације коронарне артеријске болести. У приправности обезбедити одговарајућу лекарску екипу.

Провера пословања

Подсетимо, хапшењем покретача Курира кулминирао је вишемесечни притисак на нашу компанију, који је 15. септембра 2009. попримио драконске размере. Припадници пореске полиције шест месеци су континуирано боравили у Куриру. Истовремено, донет је нови Закон о информисању, који је, према оцени најшире јавности, за главни циљ имао - атак на Курир.

Оптужница због кредита

Радисаву Родићу данас ће се судити по оптужници Вишег јавног тужилаштва у Београду од 6. марта 2010. године, која покретача Курира терети за злоупотребу службеног положаја. Против Родића истрага је спроведена због сумње да је током 2001. године злоупотребом службеног положаја прибавио противправну имовинску корист због кредита у Комерцијалној банци.
Оливер Николић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси