Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Албанци нам краду историју
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 11. 2010.

Извор: Вечерње новости

Албанци нам краду историју

О заштити споменика на Косову и стању у медијима Интервју: Небојша Брадић Напади на новинаре срозали медије




Било је покушаја да Албанци културно наслеђе Срба на Косову употребе за политику креирања новог идентитета и своје историје. На свим међународним скуповима јасно указујемо да су то фалсификати - каже у разговору за "Новости" министар културе Небојша Брадић.

Он објашњава да се увелико ради на идеји да се у сарадњи са Унеском и комитетом министара југоисточне Европе успостави Регионални центар за заштиту културне баштине у опасности, чије би седиште било у Лепосавићу.

- За сада присуство међународних снага које обезбеђују споменике културе на КиМ, посебно оне на Унесковој листи светске баштине у опасности, гарантује неометан рад наших стручњака на њиховој обнови - каже Брадић.

- Ваше министарство претрпело је жестоке оптужбе због Закона о задужбинама и фондацијама, који је тренутно у скупштинској процедури. Зашто се у њему нигде не помиње проблем задужбинарства на Косову?

- Циљ Закона је да се одређене надлежности пренесу на органе Војводине, јер та обавеза произлази из Закона о преношењу надлежности републике на покрајину.

- Хоће ли бити усвојени амандмани СПС да се у закон уврсти и КиМ?

- Што се тиче Косова, не постоји сличан закон из ког би произлазило преношење надлежности на јужну српску покрајину, а поред тога не постоји ни посебан орган који би у име КиМ био надлежан за културу.

- Нашли сте се и на мети критика због Медијске студије, на коју уредници и менаџери имају низ замерки и поручују да се на основу ње не може правити десетогодишња стратегија у овој области. Хоћете ли уважити ове примедбе?

- Уважићемо све конструктивне предлоге и сугестије како бисмо добили применљив документ, који ће бити полазна основа за реформе у овој области. Жеља нам је да се коначно поставе здрави темељи за развој медијског сектора, као и за заштиту медијских слобода, слободе изражавања, али и заштиту слободе и приватности сваког грађанина.

- Зашто сте на изради медијске студије ангажовали европске, а не домаће стручњаке?

- Уз подршку Европске комисије ангажовали смо групу независних европских стручњака, што су поједини представници медија у почетку тумачили као покушај да натуримо студију као неку врсту готовог решења. Мислим да расправа која се о том документу води већ готово два месеца побија такве слутње.

- Новинска продајна мрежа је у расулу - дистрибуције су или на путу да оду у стечај или се продају. Зашто држава не помогне да се проблеми реше?

- Рад дистрибутивне мреже није у надлежности Министарства културе, али смо свесни да се и те како одражава на пословање штампаних медија. Министарство ће настојати да у оквиру својих надлежности утиче на што скорије решавање ових проблема.

- Европски стандарди намећу правило да држава не може да буде власник или сувласник медија, што је код нас случај. Хоће ли се то ускоро решити, и како?

- И то ће обухватити Медијска стратегија. Истина је да је држава сувласник дистрибутивних мрежа, као и појединих штампаних медија, међутим, то је проблем који није решен у протеклих десет година и свакако се не може очекивати да буде решен преко ноћи.

- Како се догодило да упркос демократској власти и демократским законима Србија падне за 23 места на листи слободе медија?

- Мој утисак је да су на пад рејтинга одлучујуће утицала два крупна инцидента у којима су нападнути новинари. Држава у сваком тренутку настоји да осигура највећи могући степен медијских слобода. Позивам све новинаре којима је на било који начин слобода јавног говора узурпирана, а професионални стандарди угрожени, да се обрате Министарству и ми ћемо одмах реаговати.

Антрфиле : Рано за промене закона

- Најављивали сте могућност припреме новог закона о информисању, да ли је тај посао започет и каква нова решења ће донети?

- Медијска стратегија требало би да донесе одговор на многа важна питања у овој области, па и предлоге појединих законских решења, која, понављам, треба да буду усаглашена са савременим приликама. Не бих прејудицирао исход расправе, па ћемо и о конкретним решењима говорити када буду дефинисани предлози за уређење медијске сцене.

Д. Милинковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси