Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Динкић изрекао неистине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 12. 2010.

Извор: Данас

Динкић изрекао неистине

Поводом оптужби против Данаса које је лидер УРС и министар економије изнео у емисији Кажипрст Б92 Обрадовић: Типичан притисак на медије Смајловић: Ми њему своје колеге не дамо Бараћ: Неодговорно понашање министра Стојиљковић: Покушао да се „извуче” због критика коалиционих партнера Радојевић: Гостовањем у Кажипрсту Динкић постигао аутогол Наша прича




Београд - Тврдње Млађана Динкића, министра економије и регионалног развоја и лидера Г17 плус, у емисији Кажипрст РТВ Б92 да је лист Данас у интервјуу направљеном с њим уврстио лажи и да су његове речи некоректно и злонамерно пренете јесте „типични вид притиска на медије“, који је мотивисан тиме што га је „неко очигледно притиснуо“ због тврдње да је обећао грађанима 1.000 евра за акције јавних предузећа, делом и да би помогао Борису Тадићу да победи на председничким изборима пре две године - оцењују саговорници Данаса коментаришући Динкићев покушај да одговорност за оно што је изрекао у интервјуу пребаци на наш лист, износећи жестоке оптужбе на наш рачун.

Поводом тврдњи Млађана Динкића изговорених у јучерашњем издању емисије Кажипрст, Редакцијски колегијум дневног листа Данас објавио је следеће саопштење.

„Млађан Динкић, председник странке Г17 плус и савеза Уједињени региони Србије, покушао је данас (четвртак) да износећи неистине негира своју изјаву да је крајем 2007. обећао грађанима Србије 1.000 евра за бесплатне акције јавних предузећа делом и због „страха да би Борис Тадић могао да изгуби председничке изборе, расписане за јануар 2008, од Томе Николића“.

 Ову тврдњу, коју су његови коалициони партнери и део јавности протумачили као озбиљан политички гаф, Динкић је изрекао у интервјуу листу Данас, објављеном у понедељак, 27. децембра.

Динкић је у среду, 29. децембра, гостујући у емисији Кажипрст РТВ Б92, одговарајући на питања новинарке Данице Вученић, прво казао да је „наслов истргнут из контекста интервјуа“, да би одмах потом истакао да није изјавио „то што пише“, да Данас „није коректно пренео то што сам ја рекао“, потом да „ја нисам рекао да сам обећао 1.000 евра да би Тадић победио на изборима“, затим да је Данас „слагао то“, затим „могу да пусте то што сам испричао с траке, снимали су цео интервју и видећете шта сам тачно рекао“, а на директно питање новинарке да ли је наш лист лажирао интервју - „сматрам да су злонамерно направили наслов, ништа друго“, као и да смо „направили конструкцију која имплицира да сам ја намерно лагао да би Борис Тадић добио изборе“ и потом „направили су сензацију, халабуку, направили су ми морални проблем“.

Из овог конфузног гостовања Млађана Динкића на РТВ Б92 није могуће закључити чиме он заправо није задовољан. Да ли је наш лист нешто „слагао“, да ли неки његов став нисмо „коректно“ пренели, односно да ли се у интервјуу налази нешто што он није изјавио или је једини проблем у наслову који гласи „Због Тадића сам обећавао 1.000 евра“.

У вези с насловом, ситуација је једноставна. Динкић има право да њиме буде незадовољан, али у којој мери тај наслов одражава суштину његовог одговора на питање о мотивацији да грађанима пре три године пружи изневерено обећање може лако да се закључи из интервјуа, који се налази на интернет сајту Данаса, у рубрици Политика.

Ми смо уверени да је наслов апсолутно одговарајући. Али, то је мањи проблем. Наиме, тврдњама у Кажипрсту да је Данас „лагао“ и да је био „злонамеран“ у својим „конструкцијама“, Млађан Динић је покушао да угрози кредибилитет нашег листа, успешно и, прво под Милошевићевим режимом, а потом у условима „дивљег капитализма“, мукотрпно грађен протеклих више од 13 година.

Лидер Г17 плус, једноставно, поново не говори истину. У интервјуу нема лажи, нема преваре. У жељи да будемо максимално коректни према саговорнику, омогућили смо му и ауторизацију питања и одговора. У нашем листу је објављена управо та, ауторизована верзија у којој се, и то да кажемо, нису нашли неки „сочни“ детаљи које је Динкић изговорио током самог интервјуа.

Лидер Г17 плус обрушио се на Данас три дана након објављивања разговора с њим. Он, нити ико од његових сарадника, није у међувремену контактирао уредништво Данаса како би изнео примедбу, изразио незадовољство, затражи деманти. Напротив. Динкићеви блиски сарадници били су и те како задовољни и пласманом интервјуа и реакцијама на њега.

Толико о „сензационализму“ и „халабуци“. Нисмо лагали, нисмо лажирали, нисмо били злонамерни, нити смо било шта конструисали. Верно смо пренели све што је Млађан Динкић изјавио, прошлог петка поподне, у свом кабинету у Министарству економије и регионалног развоја, у разговору с нашим уредником Николом Томићем и у присуству двојице својих сарадника.

„Баш ме брига за политику, постоји неки морал“, рекао је Динкић у Кажипрсту. Потпуно свесни његових политичких проблема с коалиционим партнерима и потребе да им се оправда неморално пребацујући одговорност на медије, надамо се да Млађан Динкић више неће говорити неистине. Бар када је о Данасу реч. О свему осталом, нека грађани просуде и пресуде“, саопштио је јуче Редакцијски колегијум Данаса.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије, истиче за Данас да га Динкићева изјава у Кажипрсту не изненађује, “јер је то постао манир политичара у Србији, који имају навику да одговорност поводом својих изјава пребацују на медије“, као и да је то постало веома популарно понашање.

„Сматрам да је Динкићева реакција на објављивање ауторизованог интервјуа у Данасу типична форма притиска на медије. Какав поглед на седму силу имају политичари управо показује његово понашање у Кажипрсту. То је неприхватљива комуникација према медијима. Понављам, то је типичан притисак на Данас”, закључује Обрадовић.

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, истиче за наш лист да ово удружење у потпуности подржава редакцију Данаса у одбрани интегритета професије.

„Више верујем у професионализам Данаса него у морал Млађана Динкића. Он, изгледа, верује да грех што је обмануо бираче неће пасти на његову главу, пошто је корист од његове обмане отишла на политички конто Бориса Тадића“, оцењује Смајловићева.

Председница УНС додаје да ће политичари лагати грађане све док грађани не почну да их на изборима због тога кажњавају.

„Наша професија не сме да дозволи да новинари и медији страдају као жртве беспризорних политичара и њихових међусобних обрачуна. Неко је јачи ‘притиснуо’ Динкића да повуче реч, али ми њему своје колеге не дамо”, поручује Смајловићева.

Верица Бараћ, председница Савета за борбу против корупције, каже за Данас да је за српске политичаре карактеристично што сматрају да нису одговорни за оно што кажу и да за то криве новинаре, што је „својеврстан притисак на медије“.

 „Није њему први пут да говори неистине. Нека јавност зна да његово министарство две године не даје Савету уговор с Фијатом, а делови који су нам достављени и објављени на сајту и где се помињу цифре су редиговани“, истиче Бараћ.

Зоран Стојиљковић, професор ФПН, оцењује за наш лист да очигледно Динкићева изјава о томе да је обећавао 1.000 евра за акције зарад Тадићеве изборне победе није наишла на одобравање у стожерној странци владајуће коалиције, па је због тога покушао да се „извуче“.

„То се не може елегантно урадити. Сада је питање како ће то грађани да схвате. Они који му ни до сада нису веровали, неће ни од сада, а питање је шта ће бити са онима који су му веровали. Ту се нека велика корист не може извући“, сматра професор Стојиљковић.

Миодраг Радојевић, стручњак Института за политичке студије, истиче за Данас да је Динкић променио мишљење, јер је схватио да је првобитна изјава нанела политичку штету „и њему, и владајућој коалицији”.

Радојевић оцењује да је у интервјуу Данасу председник Г17 плус и лидер УРС желео да кривицу због неиспуњеног обећања да ће грађани добити 1.000 евра за акције пребаци на председника Тадића.

„Гостовањем у Кажипрсту, Динкић је постигао аутогол”, наглашава Радојевић.

Антрфиле : Динкић за Данас: Интервју тачан, наслов ми смета

Редакција Данаса замолила је министра економије и регионално развоја и лидера Г17 плус да нам објасни јуче изнете тврдње да интервју с њим садржи „лажи“, да је било злонамерних конструкција, да неке реченице „нису тачне“.

Ево шта је Динкић за Данас званично одговорио

.„Поводом изјава у емисији Кажипрст на РТВ Б92 у којој сам, поред осталих тема, коментарисао интервју дат листу Данас, објављен у понедељак, 27. децембра ове године, изјављујем да су наводи изнети у тексту тачни и истинити, али да је наслов интервјуа истргнут из контекста и околности у којима је интервју дат.

Такав наслов послужио је као иницијална каписла за покретање оркестриране кампање обележене снажном заменом теза - да сам лагао када сам говорио о бесплатним акцијама у вредности од 1.000 евра.

Као што сам у интервјуу и рекао, дубоко сам веровао да ће грађани добити тај износ, али на два догађаја - поклањање НИС-а у бесцење и светску економску кризу, заиста нисам могао да утичем.

Уосталом, на примеру Телекома грађани ће видети каква је вредност акција могла бити постигнута да је НИС продат по реалној цени, а не поклоњен директном погодбом. Суштински гледано, теза да сам лагао око бесплатних акција је најобичнија неистина.

Да закључим - нико ме није присиљавао, ни наговарао да у јавности процењујем вредност бесплатних акција. Нико ме није приморавао ни да пишем писмо грађанима на ову тему између два круга председничких избора.

Сву одговорност, у политичком и сваком другом смислу, преузео сам на себе и не желим да се заклањам иза било кога. То никада нисам чинио, не чиним ни сада, а нећу чинити ни у будућности“, навео је Динкић у писаној изјави достављеној уредницима Данаса.

Екипа Данаса

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси