Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији као огласна табла власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 01. 2011.

Извор: Данас

Медији као огласна табла власти

Упркос неколико позитивних помака прошле године, медијску сцену Србије не очекује напредак ни у 2011. години



Београд - Медијску сцену у Србији, коју последњих година карактерише све лошија ситуација, ни током ове године не очекује напредак. Према речима представника медијских удружења, и у 2011. очекује се тешка економска ситуација, нова отпуштања новинара и гашења гласила, мали приходи од оглашавања и наставак политичких и економских притисака на слободу јавне речи.



Најављена медијска стратегија, макар као идеја, једина је „светла тачка“ којој се представници седме силе надају у наредном периоду, мада постоји одређени страх од тога каква ће решења понудити и да ли ће бити у складу са предлозима струке.

Што се тиче претходне године, предвиђања да ће бити тежа од 2009. углавном су се обистинила. Тешка ситуација је наставила да се продубљује, а економски положај новинара је још незавиднији него годину дана раније.

Као позитивне помаке представници удружења оцењују најаву медијске стратегије, која је ујединила новинарска удружења, одлуку Уставног суда да је већина измена и допуна Закона о јавном информисању неуставна, као и ефикаснију борбу против нелегалних емитера.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић каже за Данас да би најављеном медијском стратегијом власт могла да да јасан одговор како види медијску сцену и има ли намеру да је уреди у складу са европским стандардима или ће „и даље истрајавати у намери да медије третира као своју огласну таблу“.

- Позитивно у прошлој години је сазнање да је Милан Беко сувласник Вечерњих новости, као потврда да Србија дефинитивно има проблем са транспарентношћу власништва у медијима. Мислим да након овога нема више простора за одлагање решења овог питања - напомиње Обрадовић.

Он додаје да је 2010. појачана и контрола разних „центара моћи“ над медијима, а да је, генерално гледано, „најгоре иза нас, а најтеже пред нама“.

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије (УНС), истиче за наш лист да „нема слободе штампе ако новинари живе у корупцији, сиромаштву и страху“.

Како оцењује, корупцију у Србији, као ни материјалну беду у којој се налази већина новинара и редакција, не треба посебно доказивати.

- Данас имамо послушне и попустљиве медије који пишу исто. Слободу штампе, пре свих, угрожава политичка власт. У 2010. смо успели да оборимо 85 посто одредби измена Закона о јавном информисању, али је донет нови неуставан акт - Закон о електронским комуникацијама који обесмишљава законско право новинара да штите своје изворе. Држава тако повећава арсенал прописа којим условљава или застрашује новинаре, а чини мало или ништа да помогне медијима да преживе - напомиње Смајловићева.

Наша саговорница истиче да „нема разлога да верује да ће 2011. донети већу слободу изражавања или појаву нових медија, а камоли већу разноврсност мишљења“.

- Код нас више није реч о недостатку истраживачког или аналитичког новинарства, већ је на делу гушење слободе изражавања. Људи на власти изричу веома спорне, а лако оспориве тврдње, које у јавности нема ко да оспори - наглашава председница УНС-а.

Антрфиле : Мирковић: Не види се крај кризе

Саша Мирковић, председник Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ), каже за Данас да се крај економске кризе у медијима не види, као и да ће се она продубити и у овој години. У прилог томе, он негативно оцењује потез Министарства трговине и услуга, које је преко ноћи и без консултација са радном групом донело Нацрт закона о оглашавању, „који ће имати импликација на приходе медија“.

„Новинарка Бранкица Станковић је у некој врсти кућног притвора, јер има полицијско обезбеђење. Ово је обесхрабрујуће јер се држава још није адекватно обрачунала са кључним актерима о којима је направљен серијал Инсајдер“, наглашава Мирковић.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси