Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Регионална телевизија у Пазару отпушта 17 радника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 01. 2011.

Извор: Блиц

Регионална телевизија у Пазару отпушта 17 радника

Нови Пазар - Регионална радио-телевизија у Новом Пазару до краја јануара наредне године остаће без 17 запослених који су технолошки вишак. Ово јавно предузеће за информисање тренутно има 74 људи на платном списку.

Денис Маврић, директор ове ТВ куће, каже да реално 50 запослених може да обавља све делатности, од телевизије, до радија и интернета.

- Већ две и по године тражимо решење за смањење броја запослених, да људи из колектива оду макар са неком заслуженом отпремнином. Наш оснивач, Градска управа, нам је обезбедила 71.000 динара за отпуштање запослених, који ће добити 130 евра у динарској противвредности по години радног стажа. Послао сам допис Влади и Министарству за рад у ком тражим да нам обезбеде још 54.000 евра, односно додатних 100 евра по години стажа за свих 17 радника. Уколико се то деси, они који буду напуштали колектив добиће по 230 евра по години стажа. У договору са синдикатом први критеријум за одређивање технолошког вишка је да се радници добровољно јаве, а онда критеријуми који су засновани на основу Закона о раду, а то су учинак у послу, редовност... - каже Маврић.

Он додаје да ће разлика у отпремнинама бити драстична ако Влада одобри новац.

- Даћу вам пример колегинице која има 33 године стажа и која ће, ако добровољно престане да ради, добити 4.290 евра, а уколико од Владе добијемо додатна средства, добиће 7.590 евра. Од Националне службе запошљавања добили смо информацију да конкретно ова колегиница може и код њих да остварује одређену новчану надокнаду 12 месеци. За сада једино знам да ће се сигурно осам колега добровољно пријавити за напуштање посла, а још неколико њих чека коначан одговор Владе. Социјални програм смо прво понудили возачима пошто дуже од годину дана немамо возни парк, који смо морали да продамо да би бар делимично изашли из блокада, јер су нам у то време због неизмирених обавеза искључивали струју и телефоне. Те блокаде су по разним основама око 10 милиона динара, а дуговања су од пре шест, седам година - каже Маврић.

Он верује да ће са отпуштањем вишка радника ово градско јавно предузеће имати више новца на располагању, са којим ће вратити дугове, а онда кренути у реорганизацију.

- У последње две године смо, поред свих потешкоћа, успели да модернизујемо технику, дигитализујемо сигнал, изађемо на сателит, покренемо интернет страницу, као и да поново покренемо радио-станицу. Смањењем броја запослених купићемо нове камере, променити графички дизајн. Повећаћемо зараде макар за 10 одсто јер су оне сада срамно мале, новинар са завршеним факултетом има око 25.000 динара - каже Маврић.

А. Б.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси