Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУН иступио из Удружења БХ новинари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 01. 2011.

Извор: Преглед

НУН иступио из Удружења БХ новинари


Бањалука - Независно удружење новинара (НУН) Републике Српске иступило је из Удружења „БХ новинари“ и ускратило му легалитет када је реч о новинарима и медијима из РС.

Ова одлука донета је на скупштини новинара ондашњих медија, који су поново за председника тог удружења изабрали Драгана Јеринића из бањалучких „Независних новина“, док је за председника Скупштине изабран Божидар Стајчић из РТРС.

Јеринић је навео да је Удружење „БХ новинари“ давно престало да буде ванстраначко и слободно и да је постало „политички опредељено и инструментализовано“.

„Ставови новинара из РС потпуно се разликују од мишљења сарајевских колега и они нису заштићени у оквиру те асоцијације из Сарајева“, навео је Јеринић.

Он је казао да је РС потребна једна јака новинарска асоцијација.

Удружење „БХ новинари“ настало је у децембру 2004. године удруживањем Независне уније професионалних новинара БиХ, НУН РС и Удружења новинара „Апел“ из Мостара. У РС постоји још Удружење новинара РС и Удружење младих новинара РС, која нису посебно активна.

Удружење новинара РС члан је и Светске новинарске асоцијације, као и Удружење „БХ новинари“.

На скупштини НУН РС изабрани су и Управни и Надзорни одбор, као и Веће части, а разматрана је и информација о раду Удружења „БХ новинари“, у којој се наводи да се то удружење у протеклом периоду понашало као да је приватизовано и да је стајало само у одбрану оних медија и новинара којима је лично и политички било блиско.

Поред оптужби на рад Удружења „БХ новинари“, чије седиште је у Сарајеву, Јеринић је истакао да је основни циљ формирање јединственог удружења новинара РС, а дугорочни планови су да се направи и новинарски дом у Бањалуци.

Танјуг

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси