Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Елитизам за све
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 02. 2011.

Извор: Политика

Елитизам за све


Радио Београд 2 сутра слави 53. рођендан


Дуго су се над Србијом простирали таласи само једног програма Радио Београда и неколико локалних станица. Онда се, 9. фебруара 1958, огласио Други програм Радио Београда, који је на почетку био лакши и забавнији од Првог. Својим опуштенијим тоном, разбијао је монолит спикерског радија и, од средине шездесетих, отворио простор за прве рок и поп-емисије.

После многих промена и пренасељавања етра, данас је Други програм опет другачији, али са потпуно новом дефиницијом. То је канал културе и уметности, који спаја озбиљност садржаја и медијски атрактиван приступ, па његова основна девиза гласи: елитизам за све.

– У протеклој години награђене су за квалитет, што међународним што домаћим признањима, радио-драма „Ветрушкина ледина” Угљеше Шајтинца, емисија „Дигиталне иконе” Тамаре Вученовић и документарац „Фасцикле” Љубице Ћетковић, посвећен аутистичној деци – каже Ђорђе Малавразић, главни и одговорни уредник Радио Београда 2.

– На манифестацији „Рођендан уметности”, која сваког 17. јануара повезује све главне европске емитере у заједнички талас, одлично нас је представљало остварење Иване Стефановић „Дубоки до”. А свакако храбри чињеница да је за предстојећи фестивал „При Марулић” одабран рад „Ноћ” двоје младих аутора, Јоване Паповић и Јакова Мунижабе, који су победили на студентском конкурсу Радио Београда 2 „Неда Деполо” за креативни допринос радио-изразу.

У целини, то је програм изразитих људи радија, који својим ауторским печатом обележавају емисије као што су „Пут свиле”, „Ризница”, „Културни кругови”, „У првих пет”, „Говори да бих те видео”, „Град”, „Агора”, „Код Пеликана”...

На фреквенцији 97,6 МХз су (суботом, у 19 сати) и преноси концерата из Метрополитен опере у Њујорку.

 Велики ентузијасти радија, др Драгољуб Покрајац и Драгослав Симић пронашли су у тонском архиву Немачког радија у Висбадену седам капитално важних снимака из наше међуратне историје, међу њима и пренос сахране краља Александра, и представили их на овом програму.

 Укратко, једна стара, лоша изрека могла би да добије своју добру парафразу: „Кад чујем реч култура, ја отворим радио”.

Поводом 53. рођендана Радио Београда 2, који ће свечано бити обележен сутра у подне у Каменој сали наше највеће радијске куће, Ђорђе Малавразић такође каже:

– За Радио Београд 2 пут ка публици је, индикативно, стална вожња у контрасмеру. Наш програм привлачи највише слушалаца викендом и у поподневним, па и вечерњим терминима, вероватно зато што захтева неподељену пажњу.Посебан углед овом програму данас даје награда „Никола Милошевић” др Драгану Стојановићу, овогодишњем добитнику, сутра ће бити уручена награда за дело „Енергија сакралног у уметности”, а пренос свечаности почиње у подне, па укључите радио!

Љ. Петровић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси