Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заштитник грађана тражио и добио заштиту од председника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 02. 2011.

Извор: Политика

Заштитник грађана тражио и добио заштиту од председника

- Разговарао сам јуче са господином Тадићем о озбиљним притисцима којима сам изложен, каже омбудсман Саша Јанковић



Заштитник грађана Саша Јанковић, после јучерашњег састанка са председником Борисом Тадићем, каже за „Политику” да је добио пуну подршку шефа државе у свом раду после, како тврди, озбиљних притисака којима је изложен у последње време.

- Овог пута, поред уобичајених тема, разговарали смо и о својеврсном притиску преко медија на заштитника грађана да на одређени начин поступа. Председник је још једном подржао независност државних контролних органа и истакао да у нашем раду не смемо да се поводимо ни за политичким обзирима, нити да попуштамо под било каквим притисцима. Наш посао је да се не обазиремо на жеље политичара и власти, нити да се улагујемо грађанима и повлађујемо очекивањима која нису оправдана. Поручујем свима да нећу променити начин рада – додаје омбудсман.

Јанковић открива да је добијао „веома јасне поруке да би било боље, у смислу односа са влашћу, да није дошао у ситуацију да тражи да се врате промењене одредбе скупштинског пословника”.

- Дисциплиновање независних органа је када парламент у свој пословник унесе одредбу по којој ће усвајати извештаје заштитника грађана и повереника, а не само примати к знању, као што је свуда у свету. Јер, парламент може и да не усвоји извештај, чиме се независни органи подвргавају политичком притиску. Ако ми морамо да меримо нашу критику према власти, како би извештај био усвојен, нисмо више у прилици да штитимо права грађана – објашњава Јанковић.

Како додаје, још пре две године указао је да су бланко оставке суштинско кршење права грађана и оспорио је Закон о информисању, „иза кога је једна политичка опција изузетно снажно стајала”.

- Имао сам дуел са парламентом поводом Закона о електронским комуникацијама, када су тврдили да ја нисам ни поднео амандмане, већ да сам их оставио скупштинском портиру. Констатовао сам поводом приватизације да су поједина министарства давала лажна обећања грађанима. Реаговао сам и поводом „блиц-крига” на београдска ромска насеља. Врло оштро сам указао на проблеме у реформи судства и на аљкавост у спровођењу избора за савете националних мањина. У последње време веома интензивно радим на спречавању злоупотреба у здравству. Јасно је да нема пуно политичких опција које су остале поштеђене моје критике – набраја омбудсман разлоге због којих трпи притиске

Б. Билбија

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси